Forţele armate ale Japoniei în “stare de alertă maximă”

April 9, 2013

Armata japoneză se află în stare de alertă maximă, din cauza tensiunilor din Peninsula Coreeană şi a intențiilor statului nord-coreean de a lansa rachete balistice asupra Coreei de Sud.

În această dimineață, secretarul șef al Cabinetului de la Tokyo, Yoshihida Suga, a anunţat prim-ministrul Shinzo Abe a dispus intrarea Forţelor de Apărare ale Japoniei în starea de alertă maximă“. La rândul său ministrul japonez al apărării, Itsunori Onodera, a ordonat deja forțelor de apărare mobilizarea dispozitivelor pentru apărarea antirachetă. Marina japoneză are deja dislocate două distrugătoare AEGIS în Marea Japoniei, iar Forţele aeriene au pregătite bazele terestre cu  interceptoare de rachetePAC3.

Aceasta este a patra oară când Japonia a initiat cea mai înaltă starea de alertă a tuturor forţelor de apărare ca răspuns la amenințarea rachetelor din Coreea de Nord. Prima dată a fost în martie 2009, iar a doua și a treia ca răspuns la lansări de rachete în aprilie și decembrie anul trecut. Fiecare dintre acestea a urmat unui anunț făcut de Phenian privind planurile sale de a lansa un satelit. Acesta este primul ordin emis de responsabilii apărării de la Tokyo  fără un anunţ prealabil făcut de către Coreea de Nord, dar tensiunile în Peninsulă sporesc cu fiecare zi.

Surse oficiale americane au declarat, pentru CNN, că serviciile de spionaj au obținut informații potrivit cărora autoritățile din Coreea de Nord plănuiesc să lanseze rachete balistice mobile în viitorul foarte apropiat. Specialiştii sunt de părere că teritoriul japonez, inclusiv cel al unor baze militare vitale ale US, se află în aria de acţiune a rachetelor Musudan ce ar putea fi utilizate de Coreea de Nord. Indiferent de ținta Phenianului, o lansare de pe coasta de est a Coreei de Nord va avea traiectoria rachetelor pe deasupra teritoriului japonez. Guvernul japonez a anunţat că va utiliza sistemul național de avertizare timpurie (J-alertă) pentru a informa publicu, și va fi în contact strâns cu forțele Statelor Unite în regiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new