Frank-Walter Steinmeier este noul președinte al Germaniei

February 13, 2017

Social-democratul german Frank-Walter Steinmeier a fost ales duminică preşedinte al Republicii federale, funcţie în care îl va înlocui pe Joachim Gauck, care a renunţat să candideze pentru un al doilea mandat.

Din 2005 până în 2009 (Kabinett Merkel I) și din 2013 până în 2017 (Kabinett Merkel III) a fost ministrul de externe al Germaniei. Din 1999 până în 2005 a fost Șeful Cancelariei Federale (Bundeskanzleramt) sub Gerhard Schröder. Pe lângă funcția în Ministerul Afacerilor Externe, Steinmeier a fost din 2007 până în 2009 și vicecancelar al Republicii Federale Germania.

Noul președinte german Frank-Walter Steinmeier a fost unul din mediatorii implicaţi în eforturile de rezolvare a crizei din Ucraina.

Fostul ministru de externe, în vârstă de 61 de ani, a fost ales cu 931 de voturi pentru din totalul celor 1.239 de mari electori, proveniţi în principal din cele două camere legislative.

Joachim Gauck, în vârstă de 76 de ani, fost pastor şi activist pentru drepturile omului, a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat, după expirarea celui actual, în luna martie.

Alegerea lui Steinmeier în funcţia de preşedinte, cu atribuţii în mare parte ceremoniale, are loc în urma înţelegerii intervenite între partidul său şi creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel.

(Sursa: Agerpres)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new