Franța va plăti 1 miliard de euro despăgubiri Rusiei

August 1, 2015

Franţa şi Rusia vor rezilia contractul Mistral, care prevedea livrarea către Marina rusă a două nave de război din clasa Mistral. După luni de negocieri, presa de la Moscova, citând surse de la Kremlin, a anunțat că Parisul a acceptat să plătească despăgubiri pentru că nu a onorat acest contract. Suma ce urmează a fi plătită de Franța drept despăgubire a fost stabilită la 1,16 miliarde de euro.

Vladimir Kojin, un consilier al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat joi, 30 iulie 2015, că Parisul şi Moscova au finalizat negocierile privind suma pe care Franţa urmează să o plătească pentru anularea contractului Mistral. Kojin însă nu a precizat despre ce sumă este vorba.
Conform aceleiași surse, contractul dintre cele două state va fi reziliat în mod oficial săptămâna viitoare.

 

Franţa s-a angajat, în 2011, să construiască şi să furnizeze Rusiei două ambarcaţiuni de luptă, ca parte din strategia de modernizare a Flotei Federației Ruse.

 

Prima dintre cele două nave militare – “Vladivostok” – urma să fie predată Rusiei în noiembrie 2014, în timp ce a doua – “Sevastopol” – ar urma să ajungă în în posesia armatei ruse spre sfârşitul acestui an. Franţa a anulat vânzarea navelor Mistral pe fondul crizei din Ucraina, în solidar cu sancțiunile comunității occidentale la adresa Rusiei. Contractul pentru vânzarea navelor militare avea valoarea de 1,2 miliarde de euro, iar Rusia a plătit un avans de 840 de milioane de euro.

 

În replică la informațiile apărute în presă, președintele francez Francois Hollande a explicat că deocamdată nu s-a ajuns la niciun acord, contrazicându-l astfel pe consilierul Kojin. “Discuţiile continuă. Voi lua o decizie săptămânile următoare”, a declarat Francois Hollande într-o conferinţă de presă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new