Franţa: vești proaste pentru socialiști – dreapta republicană a câștigat alegerile municipale

March 31, 2014

Dreapta republicanǎ este câştigătorul incontestabil al alegerilor municipale din Franţa, ceea ce îl determină pe liderul ei, Jean-François Copé, să spună că formaţiunea sa a devenit acum primul partid al Franţei, notează RFI. Totuși, Primǎria Parisului va fi condusă pentru prima dată în istoria sa de o femeie, în persoana socialistei Anne Hidalgo, în vârstǎ de 54 de ani. Aceasta este principala victorie a socialiştilor la actualul scrutin municipal care, pe ansamblu, reprezintă o înfrângere.

Anne Hidalgo împreună cu președintele Francois Hollande

Socialiştii îşi recunosc înfrângerea şi declarǎ, prin vocea mai multor lideri, cǎ vor fi receptivi la mesajul exprimat prin votul francezilor. Ecologiştii, care fac parte din guvern, considerǎ cǎ dupǎ acest scrutin François Hollande ar trebuie sǎ opereze un “viraj la stânga”.

Frontul Naţional pretinde cǎ ar fi realizat cel mai bun scor din istoria sa şi se impune în douǎ oraşe mari precum Fréjus sau Béziers. Extrema dreaptǎ nu a reuşit însǎ într-un oraş cu faimǎ internaţionalǎ, precum Avignon, unde pânǎ la urmǎ s-a impus un candidat socialist, dupǎ ce primul tur a fost favorabil unui candidat al Frontului Naţional. Lumea culturalǎ rǎsuflǎ uşuratǎ pentru cǎ directorul Festivalului Internaţional de teatru de la Avignon, Olivier Py, a afirmat dupǎ primul tur cǎ manifestarea ar trebui sǎ se mute în alt oraş dacǎ Frontul Naţional preia primǎria.

Potrivit RFI, printre oraşele pierdute de socialişti se numǎrǎ Pau, unde a câştigat centristul François Bayrou. Acesta oraş era condus de socialişti din 1971 încoace. Semnificativ este şi faptul cǎ un apropiat al lui François Hollande, de fapt unul dintre consilierii sǎi importanţi, a fost înfrânt într-un oraş din Bretania, Quimper.

Faţǎ de primul tur de scrutin, când s-a vorbit despre un absenteism record, duminicǎ 30 martie absenteismul a fost şi mai mare, de ordinul a peste 38 la sutǎ dintre cei aflați pe listele de vot.

Aceastǎ înfrângere intervine într-un moment când socialiştii sunt confruntaţi şi cu alte veşti proaste, precum creşterea şomajului și cota de popularitate extrem de scǎzutǎ a preşedintelui François Hollande. Este aşteptatǎ în zilele urmǎtoare o intervenţie televizatǎ a preşedintelui iar întreaga clasǎ politicǎ aşteaptǎ o remaniere guvernamentalǎ şi o nouǎ direcţie politicǎ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new