Gazoductul Ungheni – Iași va fi finalizat până la finele anului viitor

July 17, 2012

România va livra către Republica Moldova gaz din producția internă

Premierul României, Victor Ponta, a efectuat o vizită de lucru la Chişinău, la invitaţia omologului său din Republica Moldova, Vlad Filat.
Agenda discuţiilor s-a axat pe analizarea stadiului proiectelor strategice de cooperare, cu un accent deosebit pe interconectările din domeniile energetic şi infrastructură, care au un impact major în procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Gazoductul Iaşi-Ungheni urmează să fie finalizat până la sfârşitul anului 2013, potrivit unei declaraţii comune a guvernelor Republicii Moldova şi României, semnată ieri la Chişinău.

Anterior, autoritățile de la București și Chișinău anunțau că gazoductul Iași-Ungheni ar putea fi finalizat până la sfârșitul anului 2014. Valoarea totală a proiectului menționat se cifrează la 20 mln de euro, dintre care 7 mln vor fi oferite de Comisia Europeană prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova.

Premierii celor două ţări, Vlad Filat şi Victor Ponta, au semnat şi un acord în domeniul educaţiei, care prevede că în următorii trei ani România va acorda câte 5 mii de locuri de studii pentru tinerii din Republica Moldova. De asemenea, a fost semnat Planul de acţiuni în domeniul justiţiei între ministerele de ramură, pentru anii 2012 – 2013.
„Vizita premierului Ponta reprezintă o continuitate firească a relaţiilor moldo-române, dar şi a şedinţei comune a celor două guverne, care a avut loc la Iaşi, în luna martie”, a declarat Vlad Filat în conferinţa de presă după şedinţa comună a delegaţiilor Moldovei şi României. La rândul său, PM României Victor Ponta a declarat că a venit în Chișinău nu doar pentru a se vedea cu omologul său Vlad Filat. „Am vrut să dovedim că doi premieri din aceeași generație pot adopta decizii concrete și pragmatice”, a subliniat oficialul român, cita de portalul Unimedia.md.
Victor Ponta a menţionat că Moldova poate vedea în România cel mai bun prieten şi un aliat de nădejde. Interconectarea energetică sunt proiecte esenţiale pentru ambele ţări. Până la finele anului curent, linia Fălciu-Goteşti va fi finalizată şi de partea românească. De asemenea, miniştrii transportului din cele două țări au convenit care poduri vor mai lega cele două maluri ale Prutului, iar cei ai agriculturii au convenit să implementeze mai multe proiecte pentru ca producătorii agricoli din România şi Moldova să aibă acces mai mare pe pieţele interne ale acestor două state, dar şi pe alte piețe externe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new