Gdansk – Reuniunea miniștrilor de externe ai Grupului țărilor Nordice, Baltice și de la Vișegrad

February 20, 2013

Miercuri, 20 februarie 2013, la Gdansk (Polonia) a avut loc o reuniune de lucru a miniștrilor de externe din țările Nordice, Baltice și ale Grupului de la Visegrad. Cei 12 miniștri participanți la întâlnirea prezidată de Ministrul de Externe suedez Carl Bildt și omologul său polonez, Radoslaw Sikorski au fost de acord că statele din zona nordică și central europeană trebuie să lucreze în mod activ în vederea consolidării Uniunii Europene și a Europei în ansamblu.

În acest context a avut loc și un schimb de opinii privitor la evoluțiile actuale de pe piețele globale de energie, precum și implicațiile acestora pentru țările din regiune. Importanța unui dialog și parteneriat cu furnizorii majori de energie, bazat pe o abordare conformă regulilor economiei de piață a fost subliniată de mai mulți dintre participanții la reuniune.

Șefii diplomației din cele 12 state au discutat și despre relațiile cu partenerii din Europa de Est, și, în special, despre pregătirile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, care va avea loc în luna noiembrie 2013. Aceștia au fost de acord că Parteneriatul estic a fost și este esențial în consolidarea integrării pe continentul european, și trebuie să reprezinte un real sprijin pentru aspirațiile europene și alegerea europeană a unor parteneri din Europa de Est.

De pe agenda discuțiilor nu au lipsit nici cele mai recente evoluții politice și sociale din Rusia. Situația drepturilor omului în Rusia a fost calificată de miniștrii prezenți la Gdansk ”ca fiind îngrijorătoare” și a fost evidențiată importanța continuării negocierilor Rusiei cu UE privind noul acord – Parteneriatul pentru modernizare, care va înlocui Acordul de parteneriat și cooperare din 1997. Securitatea europeană și relația cu Alianța Nord-Atlantică s-au aflat și ele pe ordinea de zi a întâlnirii. Următoarea reuniune a miniștrilor de externe din grupul țărilor Nordice, Baltice și de la Vișegrad va avea loc la Tallin (Estonia).

Declarația finală a celor doi co-președinți ai reuniunii de la Gdansk poate fi accesată aici.

Sursă photo: https://twitter.com/carlbildt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new