Germania – cel mai important client al companiei Gazprom, în primul semestru al acestui an

August 15, 2013

La sfârșitul primului semestru al acestui an, profitul net al gigantul energetic rus Gazprom s-a redus  cu 34,7 la sută față de perioada similară din 2012, cu o ușoară scădere a exporturilor sale, potrivit raportului dat ieri publicității de către conducerea companiei.

Deținătoare a unui real monopol în distribuția și comercializarea de combustibil, cea mai profitabilă companie din Rusia a obținut dividende curate în valoare de 250.144 miliarde de ruble, puțin peste 9 miliarde de dolari, potrivit aceluiași raport contabil al consorțiului. În perioada ianuarie – iunie 2013, Gazprom și-a redus exporturile globale cu 0,2 la sută, echivalentul a 104.175 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dar în schimb, livrările către Europa au crescut cu 9,6 la sută. Din cauza deselor neînțelegeri cu Ucraina, corporația Gazprom a înregistrat în primele șase luni ale acestui an o reducere a veniturile din vânzarea de gaze naturale în spațiul CSI cu 32,1%.

În același timp însă, potrivit raportului companiei, vânzările Gazprom pe toate piețele au crescut cu 5%, la 58,01 miliarde $.

De menționat că Ucraina, care până acum câțiva ani a fost cel mai mare client al Gazprom, în prezent și-a pierdut în mod semnificativ poziția, fiind depășită cu mult de consumatorii europeni. Astfel, în perioada ianuarie-iulie a acestui an, cea mai mare cantitate de gaz rusesc a fost achiziționată de Germania – 18.49 miliarde de metri cubi. Pe următorul loc cu 13,1 miliarde de metri cubi se află Italia. Turcia a achiziționat de la compania rusă 12,9 miliarde de metri cubi,  Belarus – 10.39 miliarde de metri cubi, iar Ucraina – 9,67 miliarde de metri cubi de gaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new