Germania – pledoaria politică sau diplomația rusă prin interpuși
December 2, 2015
Gabriela Ioniță
Miniștrii de externe ai statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), reuniți miercuri (2 decembrie 2015) la Bruxelles au bifat pe agenda de discuții două subiecte importante (și doar aparent lipsite de o conexiune directă în intențiile Alianței):
1. Invitarea Republicii Muntenegru de aderare la NATO și începerea negocierilor de aderare (care s-ar putea desfășura pe ”repede-înainte”), gest prin care Alianța își reconfirmă politica ușilor deschise, uși la care mai așteaptă și Georgia, Macedonia, Bosnia și Hertegovina.
2. Re-deschiderea ușilor (că tot vorbim de uși deschise!) negocierilor diplomatice în cadrul Consiliului NATO-Rusia.
Cum prima decizie era de natură să irite Rusia (ceea ce s-a și întâmplat!), cea de-a a doua pare menită să calmeze iritația (ceea ce nu s-a prea reușit, dar e încă devreme de concluzionat). Adunând minus cu plus, per total rezultatul summitului ministerial tinde spre un sublim zero absolut. Poza de grup însă a ieșit bine – e drept, își spune cuvântul și experiența îndelungă a majorității miniștrilor prezenți.
Dar să privim mai în amănunt.
În duet cu securizarea Balcanilor de Vest ca urmare a invitației adresată Muntenegrului de integrare euro-atlantică, pe agenda miniștrilor de externe ai statelor membre ale Alianței, la reuniunea de la Bruxelles s-a luat în discuție și situația ”înghețatului” Consiliul NATO-Rusia. Alianța Nord-Atlantică ar putea convoca în perioada următoare o reuniune oficială a Consiliului NATO – Rusia, susțin jurnaliștii agenției TASS, citând o declarație a Secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg. “Am decis să găsim o modalitate să folosim Consiliul NATO – Rusia ca instrument de angajare politică în vederea reluării cooperării cu Rusia. Vom investiga problema și după ce vom decide, vom anunța ora și data noii ședinței” – a spus Stoltenberg.
De asemenea, oficialul a subliniat că “deși NATO a înghețat practic cooperarea militară cu Rusia” după anexarea Crimeii în 2014, “Alianța a fost de acord să mențină totuși deschise o serie de contacte politice și militare cu Rusia”. “Consiliul NATO – Rusia continuă să funcționeze, deoarece în 2014 a avut mai multe întâlniri de lucru” ne asigură secretarul general al Alianței. Tot cu acest prilej, având în vedere susceptibilitatea Moscovei față de o extindere a NATO, Jens Stoltenberg a ținut să precizeze că ”decizia de a invita Muntenegru nu e despre Rusia, ci despre Muntenegru si NATO. Decizia nu e direcționată spre nimeni, ci pentru securitatea noastră. Orice națiune are dreptul să își aleagă drumul și securitatea. Nimeni altcineva nu are dreptul să intervină”.
Răsfoind știrile pe subiect mai în amănunt, aflu că la rândul său, Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a declarat miercuri că ”se așteaptă la o reluare în curând a contactelor diplomatice între NATO și Rusia, în pofida tensiunilor dintre cele două părți privind conflictul din Ucraina”, relatează DPA. Miniștrii de externe ai statelor membre NATO au discutat despre o posibilă reluare a întrevederilor diplomatice în cadrul Consiliului NATO – Rusia în contextul în care se dorește o evitare a incidentelor periculoase precum doborârea recentă a unui avion militar rus de către aviația Turciei, un stat membru al Alianței Nord-Atlantice. Șeful diplomației germane a declarat că miniștrii de externe i-au cerut secretarului general al NATO Jens Stoltenberg să facă pregătirile necesare pentru întrunirea Consiliului NATO-Rusia, care nu s-a mai reunit la nivel de diplomați din iunie 2014. În plus, Steinmeier a declarat că se așteaptă ca reuniunile la nivel de ambasadori să fie posibile din nou în curând. Cu toate acestea, alți miniștri de externe ai NATO s-au arătat mai rezervați.”Cum ar trebui mai exact să arate dialogul, urmează să se decidă”, a declarat ministrul slovac de externe Miroslav Lajcak. ”Fie că ar trebui să fie în cadrul Consiliului NATO-Rusia sau într-o formă diferită, un anumit dialog este necesar”, a mai spus el. Excepție la noua abordare fac membrii NATO din estul Europei, printre care și România – oare de ce nu mă mir că noi suntem ca de obicei pe invers !? – membri care s-au arătat prudenți privind la revenirea pe făgașul obișnuit în relațiile cu Rusia.
Am o acută senzație de deja-vu. Și nu doar în privința României și statelor baltice. E un film pe care l-am mai văzut. Cum nu cred să fiu atât de norocoasă încât să fi deschis accidental vreo ”ușă temporală”, iar de inventat mașina călătoriilor în timp nici vorbă să mă pricep, mă decid să verific. Hopaa !
Germania vrea relansarea dialogului NATO-Rusia – ”Germania a recomandat marți relansarea dialogului direct dintre NATO și Rusia, care, odată cu criza ucraineană, a căzut la un nivel ‘inferior’ celui existent în timpul Războiului Rece, însă unele țări membre ale Alianței Nord-Atlantice, în special din Europa de Est, s-au opus cu fermitate, relatează AFP”. Citind știrea, ați putea crede că e o greșeală de datare. În fond azi e miercuri, nu marți. În dreptul știrii de pe Agerpres figurează totuși aceeași dată – 2 decembrie. Doar că este 2 decembrie 2014.
Știrea de azi, 2 decembrie 2015 este: Germania afirmă că NATO își va relua în curând contactele diplomatice cu Rusia. Cu alte cuvinte, Alianța este fix tot acolo unde se afla și în urmă cu un an. La fel de ”tânără și vivace”, aș zice, chiar dacă voi fi acuzată de fanii pro-atlantismului de maliție. Nu pot însă să nu apreciez în același timp pragmatismul și stăruința cu care Germania face exact ce știe ea cel mai bine atunci când vine vorba de Rusia: political advocacy/pledoarie politică. Pentru că dacă în materie de proxy-war, Rusia se descurcă bine și singură – ba chiar dă lecții și altora mai nou, în materie de proxy-diplomacy/diplomația prin interpuși, un aliat precum Germania este de neprețuit.
Între timp, Moscova mai șlefuiește discret în laboratoarele Marelui Stat Major câte o componentă militară strategică, mai gândește la o nouă măsură punitiv-economică împotriva Turciei, iar președintele Putin e ocupat cu ultimele detalii ale discursului pe care mâine – 3 decembrie 2015 – îl va rosti în fața Adunării Federale. Cu alte cuvinte, Kremlinul nu are cunoștință de intenția Alianței de a relua activitatea Consiliului NATO – Rusia. “Nu am auzit această declarație, iar eu nu știu nimic despre niciun demers în acest sens”– a precizat Dmitry Peskov, secretarul de presă a președintelui rus, Vladimir Putin. Nici dinspre Ministerul de Externe de la Moscova nu a venit vreo confirmare asupra intenției NATO. În schimb, Peskov nu a ratat ocazia să spună că invitarea Muntenegrului în NATO va atrage represalii din partea Rusiei. ”Moscova a subliniat la toate nivelurile posibile că expansiunea continuă a NATO, a infrastructurii NATO spre Est, nu poate să nu ducă la contramăsuri din Est, adică din partea rusă, în sensul asigurării intereselor de securitate și susținerii parității de interese” a spus Peskov. Cu toate acestea, secretarul de presă al lui Vladimir Putin a considerat prematur să avanseze contramăsuri concrete, subliniind că este necesar ca pe marginea acestui subiect să fie formulate poziții oficiale din partea Ministerului de Externe și al Apărării din Rusia, precum și a președintelui Putin.
***
Consiliul NATO-Rusia (înființat în 2002) a mai fost suspendat în august 2008 ca urmare a intervenției ruse în Georgia. Suspendarea dialogului și a cooperării sub egida acestui Consiliu a durat aproape un an, iar la o reuniune comună a miniștrilor de externe în 2009 s-a decis reluarea cooperării militare NATO-Rusia, în paralel cu restructurarea structurilor de cooperare de sub egida Consiliului NATO-Rusia. Cooperarea la nivel diplomatic s-a reluat în septembrie 2010. În aprilie 2014, activitatea Consiliului a fost din nou înghețată ca urmare a conflictului din Ucraina și trecerii Crimeii în componența Federației Ruse. Cel mai probabil, în primul trimestru al lui 2016 vom asista la o reluare a reuniunilor Consiliului NATO-Rusia la nivel diplomatic și militar.
__________________________________
* Political advocacy – The act of pleading or arguing in favor of something, such as a cause, idea, or policy; active support. American Heritage® Dictionary of the English Language.
Leave a Reply