Germania: Uniunea Creștin-Democrată sprijină candidatura lui Frank-Walter Steinmeier la președinție

November 14, 2016

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), va sprijini candidatura ministrului de externe social-democrat Frank-Walter Steinmeier la președinția Germaniei, potrivit unor surse din cadrul guvernului, relatează DPA.

Formațiunea CDU, de centru-dreapta, care formează coaliția la guvernare cu Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga, a fost de acord să-l sprijine pe Steinmeier ca răspuns la o sugestie a liderului SPD, Sigmar Gabriel, care deține funcția de vice-cancelar.

Anunțul are loc în urma discuțiilor intense dintre liderii SPD, CDU și aripa sa bavareză, Uniunea Creștin-Socială, care nu și-a exprimat încă sprijinul pentru Frank-Walter Steinmeier.

După ce un candidat este propus în mod oficial, acesta trebuie să primească aprobarea în cadrul unei Convenții constituționale speciale programate pe 12 februarie 2017. Mandatul președintelui se întinde pe o perioadă de cinci ani.

Cu toate că rolul președintelui german este în mare măsură unul simbolic, șeful statului reprezintă Germania pe plan internațional. Prin urmare, președinția este puternic contestată între partidele rivale, notează Agerpres.

Frank-Walter Steinmeier (n. 5 ianuarie 1956, Renania de Nord-Westfalia) este vicepreședinte al Partidului Social Democrat (SPD), și îndeplinește funcția de ministru de externe al Germaniei din 17 decembrie 2013 până în prezent, fiind considerat unul dintre cei mai buni diplomați ai momentului. Reamintim că Frank-Walter Steinmeier, într-un interviu acordat în vara acestui an pentru Bild am Sonntag, a afirmat că ”Uniunea Europeană ar trebuie să renunțe la sancțiunile impuse Rusiei, răsplătind astfel progresele în procesul de pace din Ucraina”. Steinmeier a criticat exercițiile NATO desfășurate la granița cu Rusia, care, în opinia sa, ar putea inflama suplimentar tensiunile cu Rusia, el avertizând împotriva “zăngănitului de săbii și strigătelor belicoase”.

Steinmeier a efectuat în România trei vizite în calitate de ministru federal de externe. Penultima vizită a avut loc în anul 2009, iar ultima în data de 9 martie 2015, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființarea Forumul Democrat al Germanilor din România. Cu acest prilej, Steinmeier s-a deplasat de la București la Sibiu, unde a devenit Cetățean de onoare al orașului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new