Grecia: Premierul Alexis Tsipras și-a anunțat demisia și a cerut alegeri anticipate

August 20, 2015

Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat joi seară că își dă demisia de la conducerea guvernului și a cerut organizarea de alegeri anticipate, transmit agențiile internaționale de presă.

‘Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie și-a atins limitele. Acum, poporul trebuie să se pronunțe. Voi, prin votul vostru, veți decide dacă v-am reprezentat curajos în fața creditorilor, dacă acest acord (cu creditorii) este de ajuns’ a spus Tsipras într-un mesaj televizat. “Suntem obligați să respectăm acordul, dar ne vom lupta să atenuăm consecințele adverse”, a adăugat el, subliniind că nu a obținut acordul pe care și l-a dorit, dar că acesta este cel mai bun în condițiile date. “Voi încerca să obțin votul poporului grec pentru a conduce țara și pentru a continua programul nostru de guvernare”, a mai declarat Tsipras, precizând că are “obligația morală și politică” de a pune ceea ce a făcut, cu “succese și eșecuri”, la judecata poporului, pentru ca acesta să decidă din nou.

El și-a înaintat demisia președintelui grec și a cerut ca alegerile anticipate să fie organizate cât mai repede posibil. Anterior, surse guvernamentale au declarat că Tsipras va propune organizarea de alegeri anticipate până la 20 septembrie și că a avut consultări prin telefon pe această temă cu liderii partidelor de opoziție.

Alexis Tsipras, în vârstă de 41 de ani, a fost nevoit să demisioneze după ce săptămâna trecută a pierdut majoritatea parlamentară în cadrul unui vot în legislativ privind noul plan de salvare a țării. Prin demisie și alegeri anticipare, el ar încerca astfel să înăbușe o rebeliune în cadrul partidului său de stânga Syriza și să obțină sprijin public pentru programul de salvare pe care l-a negociat, al treilea pentru Grecia după 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new