Guvernul Tsipras nu agreează intenţia UE de a impune noi sancţiuni Rusiei

January 28, 2015

Premierul grec Alexis Tsipras i s-a plâns marţi şefei diplomaţiei Uniunii Europene Federica Mogherini că Guvernul său nu a fost consultat înainte ca UE să anunţe impunerea unor posibile noi sancţiuni Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, a anunţat Cabinetul acestuia.

”Declaraţia şefilor de stat şi de guverne a UE publicată marţi, 27 ianuarie 2015, a fost difuzată ocolind procedura normală vizând să garanteze consensul statelor membre şi fără consimţământul Greciei”, afirmă într-un comunicat Cabinetul lui Tsipras, instalat luni la conducerea Guvernului grec, după victoria pe care a obţinut-o luni în alegerile legislative anticipate.

Această declaraţie “nu are asentimentul Greciei”, se arată în comunicat. Premierul Tsipras i-a transmis “nemulţumirea” Atenei lui Mogherini într-o convorbire telefonică. Reprezentanţa UE în Grecia a fost, de asemenea, informată.

O sursă europeană a dat asigurări pentru AFP că “procedura a fost respectată şi că toate ţările au fost consultate”. Procedura respectivă nu este scrisă, ca în cazul actelor legale şi cu caracter constrângător, ci are la bază principiul “cine nu spune nimic, consimte”, notează Mediafax.

Uniunea Europeană a ameninţat marţi Rusia cu noi sancţiuni, denunţând “responsabilitatea” sa în “deteriorarea situaţiei în estul Ucrainei”, în special după atacul asupra oraşului-port Mariupol, relatează AFP. Liderii europeni îşi exprimă “preocuparea faţă de deteriorarea situaţiei securităţii şi umanitare în estul Ucrainei” şi “condamnă moartea unor civili în bombardamentul asupra oraşului Mariupol”. Iniţiativa europeană cu privire la Rusia a intervenit în plină tranziţie în plină tranziţie între Guvernul lui Antonis Samaras şi noul Guvern condus de către liderul Syriza (stânga radicală), care a depus jurământul marţi.

Poziţia pe care o va adopta Guvernul Syriza faţă de Moscova reprezintă o sursă de îngrijorare, în contextul în care partidul este criticat din cauza unei simpatii faţă de ruşi. În primăvara lui 2014, în perioada de vârf a crizei ucrainene, Tsipras a fost la Moscova, unde a fost primit de către membri ai Guvernului. Ambasadorul Rusiei la Atena a fost primul, încă de luni, care a recunoscut învingătorul alegerilor legislative. Tsipras l-a primit marţi pe ambasadorul Chinei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new