Has Britain Got… Brexit ?
June 7, 2016
Acu după ce românii își luară de-o grijă cu alegerile locale și cu cei care le vor administra mai bine sau mai rău comunitățile în care trăiesc, haideți să vă dau o știre despre cel mai important vot de luna aceasta, care ne poate afecta pe toți, indiferent de cât de onest sau corupt e primarul și consilierii locali.
În UK astăzi este ultima zi în care cei interesați se mai pot înscrie în registrul electoral pentru a putea vota în referendumul privind Brexit-ul din data de 23 iunie.
Numărătoarea inversă a început deja. Mai sunt doar 16 zile în care britanicii mai pot reflecta dacă aleg ieșirea sau rămânerea în UE. Așa. Și ? ar putea întreba oricine…
Păi, este important și să vă explic de ce… Ultimele trei sondaje de opinie, din care ultimul apărut chiar azi dimineață, arată că cei care votează în favoarea exit-ului au un ușor avantaj în fața celor care sunt în favoarea rămânerii UK-ului în EU, scorul fiind de 45% în favoarea celor care susțin și votează pentru Brexit față de numai 41% cei care susțin și votează rămânerea în UE a UK (stay in!) 14% sunt indecisi, dintre aceștia 37,6% aparținând grupei de vârstă 18-25 de ani, 43,2% grupelor de vâsta 26-35, 36-45 și respectiv 46-65, restul de 19,2% apartinând grupei de vârstă 65+. Acestea sunt date certe furnizate de agențiile guvernamentale.
Acum, prima parte a informației devine relevantă în momentul în care ne uităm la grupele de vârstă și cum sunt ele împărțite în susținerea celor două tabere. Astfel, media de vârstă a celor care fac parte din tabăra ce susține rămânerea în EU a UK-ului este sensibil mai mică decât a celor aflați în tabăra celor care susțin ieșirea, asta pentru că din procentul acela de 41% de partizani ai rămânerii UK-ului în EU, aproape jumătate (48%) este reprezentat de tineri cu vârste cuprinse între 18 si 25 de ani.
De partea cealaltă suma grupelor de vârstă cu valori cuprinse între 45 și 65+ reprezintă 58% din totalul celor 45% care susțin Brexit-ul. Comportamentul la vot tinerilor în UK este oarecum similar cu cel al tinerilor de oriunde de prin Europa, și anume nu manifestă neapărat o mare dorință de implicare reală și activă în viața politică și participă într-un număr semnificativ mai mic la vot decât cei ajunși la o vârstă mai matură.
Acest lucru este confirmat de o altă cifră: 82,8% din persoanele cu drept de vot în UK care nu se înregistraseră să voteze până duminică seara au vârste cuprinse între 18 și 21 de ani. Așadar, nu numai că susținătorii Brexit-ului conduc în acest moment în sondaj, dar dpdv al comportamentului de vot, partizanii susținerii rămânerii UK-ului în UE sunt mult mai susceptibili de comoditate si de superficialitate, preferând un like pe Facebook decât deplasarea la secția de vot și votarea, în timp ce susținătorii Brexit-ului sunt mult mai disciplinați și dispusi să mergâ la vot.
Iar ca o observatie personală, adepții Brexit-ului sunt si mult, mult mai entuziaști decât tabăra pro-europeană. Ca urmare putem concluziona că, în conformitate cu datele de mai sus, probabilitatea ca susținătorii Brexit-ului să obțină pe 23 Iunie o victorie răsunătoare iar noi toți să asistăm la un nou moment istoric, acela în care o primă țară alege să părăsească Uniunea Europeană cea frumoasă si aproape perfectă, doar că ușor comatoasă, este extrem, extrem de mare. Dacă autoritățile au o strategie de reacție în acest sens, parcă nu aș risca să întreb.
Sorin Ardelean
Leave a Reply