Hassan Rohani a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Iranului

August 4, 2013

Noul preşedinte al Iranului, Hassan Rohani, a depus astăzi jurământul de învestitură, în Parlament, în cursul unei ceremonii la care au asistat zeci de lideri străini, relatează BBC.

Noul preşedinte al Iranului a fost învestit în funcţie sâmbătă, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Teheran. Ceremoniile de învestire în funcţie a noului preşedinte moderat au avut loc în prezenţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Hassan Rohani devine astfel al şaptelea preşedinte al Republicii Islamice Iran.

Potrivit postului public de televiziune de la Teheran, citat de presa occidentală, Hassan Rohani ar fi declarat după întrevederea pe care a avut-o sâmbătă seară cu Kim Yong Nam, reprezentatul Coreei de Nord la ceremoniile de învestire a noului preşedinte iranian, că “Statele Unite şi occidentalii caută un pretext pentru atacarea ţărilor pe care nu le consideră prietene”. “Poporul iranian nu poate fi obligat prin sancţiuni sau ameninţări cu războiul să renunţe la drepturile dezvoltării energiei nucleare; singura soluţie este dialogul cu Iranul pe picior de egalitate şi prin respect reciproc”, a declarat Rohani.

În replică, Casa Albă i-a oferit asigurări, duminică, noului preşedinte iranian Hassan Rohani că Washington-ul este dispus la dialog dacă Iranul va avea o abordare “serioasă” în discuţiile pe tema programului nuclear.

Ales pe 14 iunie, din primul tur, cu 51% din voturi, Rohani îl succede pe Mahmoud Ahmadinejad, ale cărui mandate au fost marcate de numeroase tensiuni cu Occidentul, în principal din cauza controversatului program nuclear. Imediat după alegere, Rohani a promis “mai multă transparenţă” în programul nuclear, pentru a demonstra caracterul civil al acestuia. Iranul este suspectat de marile puteri occidentale că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul de la Teheran neagă acuzaţiile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new