În sfârșit, un incitant summit Trump-Putin

June 25, 2018

Mult așteptata întâlnire Trump-Putin,de mult anunțată și pregătită pe îndelete, dorită de mulți, dar și nedorită de unii, nici ei puțini, va avea loc probabil în prima jumătate a lunii iulie. Ambii lideri au declarat public, explicit, ca o consideră necesară.
De obicei, asemenea evenimente sunt primite favorabil, cu speranța, în lume, că discuția directă, “în doi”, poate duce la mai bună înțelegere între părți, armonizare de interese, compromisuri, invoieli etc. Și totuși, de data aceasta, în spațiul euroatlantic apropiata întâlnire întâmpină mai degraba rezerve, dacă nu chiar suspiciuni și temeri. Dincolo de obiecțiile, de-acum banale, că șeful Executivului american n-ar prea fi înzestrat ca om de stat, expert în politica internaţională și maestru al diplomației, temerile exprimate în cercuri occidentale, inclusiv în SUA, vizează zone mai sensibile. După ce lumea euroatlantica (dar și ONU) au decis să aplice sancțiuni Rusiei după anexarea Crimeei și se străduiesc sa izoleze Moscova (o absurditate, desigur), președintele Americii a cerut, la recentul G7 reprimirea Rusiei ca membru al Grupului.
“Nervozitate în multe capitale europene”, constata Dominique Dewitte de la publicația belgiană “Express Business”. De ce? Pentru că, “spun specialiștii, președintele Putin, care caută să submineze NATO și UE, îl preferă pe omologul său american, care nu prea are la suflet NATO si UE” (același ziar se întreabă încă din titlu, dacă nu cumva președintele Trump va scoate SUA din NATO).
Oricum, la recentul G7, SUA și ceilalți aliați s-au comportat mai degrabă “ca adversari”, aprecia mult prea serioasa publicație “Foreign Policy”. Iar președintele francez Emmanuel Macron spunea: “Dacă așa a fost ambianța de aici, închipuiți-vă ce lucruri rele vor fi luna viitoare, la summitul NATO”. Abordări poate cam alarmiste, dar cu un sâmbure de adevăr. Solidaritatea euroatlantica și cea occidentală sunt tot mai solicitate, lumea tot mai instabilă, iar liderii tot mai nervoși. Rusia și China își sporesc ponderea in lume, iar președintele Trump rămâne, spre consternarea prelungită a multora, același mare semn de întrebare.
Ce vor conveni și decide cei doi mari e greu de anticipat sau poate nici nu se va afla (ci doar deduce) prea curând. Căci nu doar despre terorism, Iran, Coreea de Nord (cum s-a spus oficial) vor vorbi ei. Între cei mai mari coloși politico-militari ai lumii se fac jocuri mult mai mari.
Corneliu Vlad
Original file by Curentul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new