India tot mai apropiată de Statele Unite ?

June 26, 2012

Sanskar Shrivastava

Recent, ministrul afacerilor externe al Indiei, SM Krishna, s-a întâlnit la Washington cu Secretarul de Stat american,  Hillary Clinton, pentru al treilea dialog strategic  anual. În cadrul acestei reuniunii, Clinton a subliniat progresele existente în relațiile bilaterale și necesitatea continuării dialogului pe multiple paliere de discuție. Context în care încercăm o privire mai în amănunt asupra relațiilor dintre Statele Unite și India.

Mediatizata reorientare geopolitică a Statelor Unite spre zona asiatică pare să schimbe abordarea în relațiile dintre cele două părți, SUA și India. SUA are acum  multe diferenţe de viziune cu Pakistanul, unul din aliații săi non-NATO importanți (ex-CENTO şi SEATO) și are nevoie de un partener care să-i asigure păstrarea influenței în zonă. Dacă aruncăm o privire în trecut vom vedea că SUA a susţinut Pakistanul împotriva Indiei, în 1971, în războiul de eliberare din Bangladesh şi chiar a trimis flota pentru a intimida India. Astăzi, Statele Unite consideră prioritare interesele sale în India, țară care se afla într-o creștere economică imposibil de trecut cu vederea pentru regiunea asiatică .
Discuţiile de la Washington s-au axat pe strategiile pentru Pakistan, Afganistan şi combaterea terorismului, însă cu toate acestea, principalul subiect de discuție de pe ordinea de zi a fost cooperarea economică şi militară.
India nu este strategic atât de aproape de SUA,  dar o mare parte a economiei sale este dependentă de economia americană, cea mai mare economie de piață din lume. India, la rândul său cu una din cele  mai mare creşteri ale industriei tehnologiei informaţiei câştigă cea mai mare parte a veniturilor sale de la firmele americane. Nu vorbim doar despre centre de apel, ci și de adevărata inginerie care deține un rol important în furnizarea de soluţii, sugestii şi dezvoltarea de tehnologii arondate acestor companii. Companiile indiene au în curs de dezvoltare software pentru aproape fiecare industrie, indiferent dacă vorbim de telecomunicaţii, asistenţă medicală, aviaţie, de transport sau de finanţe. Mai mult chiar, unele companii indiene au în curs de dezvoltare și software pentru acțiunile de caritate.
Odată cu schimbarea orientării politice externe de la Orientul Mijlociu la zona Asia-Pacific, SUA speră că prezența Indiei de partea sa va fi benefică conservării și extinderii influenței sale in zona vizată. Cu excepţia Pakistanului, India menţine relaţii bune cu aproape toate țările din Asia, precum şi cu regiunea Oceanului Indian. Astfel câștigând suportul Indiei si oarecum schimbând atitudinea în relația cu China, diplomația americană ar putea face din India un partener și una din prioritățile sale de top.
India şi SUA au început să devină mai apropiate după  atacul 9/11 asupra World Trade Center din New York. A fost prima dată când America a acceptat faptul că India a fost victimă a terorismului transfrontalier pentru foarte mult timp. Pentru prima dată extremiştii din Afganistan şi Pakistan au fost considerați o  problemă globală. De îndată ce forţele americane şi ale Alianței Nord-Atlantice au recâştigat controlul asupra Afganistanului învingand regimul taliban, diplomaţii indieni au  început demersurile pentru implicarea în reconstrucţia Afganistanului, donarea şi investirea a  miliarde de dolari, lucru apreciat pozitiv de către SUA.
Apoi, merită menționat faptul că George W. Bush, care a militat pentru un excelent parteneriat cu India, concretizat prin semnarea acordului nuclear indo-american, fapt ce a permis Indiei să desfăşoare în mod deschis  programe nucleare civile, precum şi programul militar nuclear, fără semnarea NTP. George W. Bush a ajuns în India chiar în timpul ultimelor sale zile la Casa Albă, spunând chiar că a venit în India mai degrabă ca un prieten decât ca preşedintele SUA. Parteneriatul cu America a asigurat, deasemenea, o creştere de cinci ori a schimburilor comerciale bilaterale (de la 18 miliarde $ în 2001 la 100 miliarde $, după se anticipează, în acest an). Nu putem omite nici un alt aspect important: India şi SUA au semnat în ultimii 5 ani, deasemenea, diverse contracte de achiziţii de tehnologie militară și armament.

Recent, Statele Unite şi-au exprimat dorinţa de a crea legături mai bune şi mai puternice cu India, făcând din India un aliat cu drepturi depline, chiar dacă se consideră că majoritatea aliaților Statelor Unite devin doar niște sateliți care acceptă politicile Pentagonului şi respectă interesele americane. În acest caz, SUA ştie că India nu va fi dispusă să-şi piardă independenţa deciziilor în realizarea politicilor sale şi nici nu este o țară atât de mică încât să poate fi controlată cu uşurinţă.
Merită reținut că Ministrul indian al Afacerilor Externe (după concluziile întâlnirii cu Secretarul de Stat Clinton) s-a îndreptat către Cuba unde avea planificată o altă serie de discuții importante. Desigur, știm, Cuba este un rival vechi geopolitic și ideologic al Statelor Unite.  Acest lucru arată că India este alături de SUA, atâta timp cât interesele ambelor părți sunt convergente. Altfel, India este liberă să își facă propria politică şi relaţiile bilaterale  cu alte ţări, indiferent dacă acestea se încadrează între prietenii SUA sau nu.
În mod similar, după semnarea Acordului privind cooperarea în domeniul energiei nucleare civile, SUA au aşteptat ca piaţa indiană să se deschidă pentru companiile americane. Dar legea aflată în vigoare în domeniul nuclear, care permite judecarea furnizoriilor de tehnologie în caz de accident, a împiedicat companiile americane încă de la început să intre în joc. Atunci când SUA au văzut că a fost o competiţie pierdută, au recurs la tactici bine testate. ONG-urile finanţate de SUA, în sudul indian Tamil Nadu au început să desfăşoare proteste, care au împiedicat până acum finalizarea și darea în uz a centralei nucleare Kudankulam, construită în parteneriat cu Rusia și care ar fi trebuit să-și înceapă operaţiunile de sfârşitul anului 2011, spune Boris Volkhonsky, cercetător senior la  Institutul rus  pentru Studii Strategice, citat de Vocea Rusiei.
Deasemenea, în ciuda unei  creşteri semnificative în schimburile  comerciale, anul trecut, India a respins atât Boeing cât și Lockheed Martin, în oferta lor pentru furnizarea de 126 avioane de luptă multi-rol destinate Indian Air Force, și a decis să facă alegerea furnizorului exclusiv pe baza intereselor sale naţionale.
Mai putem menţiona și faptul că în ciuda tuturor presiunilor de a deschide pieţele pentru retaileri americani, cum ar fi Wal-Mart, India a refuzat deoarece doreşte  păstrarea echilibrului social în ţară, considerând că apariţia de comercianţi externi cu amănuntul va duce în mod inevitabil la ruinarea a sute de mii de întreprinderi mici și mijlocii din domeniul de retail.
India crede în validitatea creşterii economice a Chinei, şi în stabilitatea parteneriatului acesteia cu Rusia. De partea cealaltă se află America şi Japonia, iar India a înțeles că ea este cea care poate face diferența în orientarea geopolitică a Asiei către un pol sau altul, cu toate că scenariul actual este unul destul de confuz. India înţelege că împreună cu China este o opțiune mai bună atât pentru India cât şi pentru China, decât să fie rivale. În cazul în care India face o mutare (cu ajutorul mâinii străine) pentru a contracara China, se va crea o atmosferă de tensiune între cele două ţări vecine care e bine de amintit că au o lungă frontieră comună de-a lungul munților Himalaya. Acest lucru poate da o direcţie neproductivă comerţului în valoare de miliarde de dolari dintre cele două ţări, aspect pe care atât India, cât şi China nu vor să-l riște. De asemenea, pesimiștii consideră că în cel mai rău caz, dacă India şi China vor ajunge vreodată într-un conflict, SUA vor furniza la maxim arme şi asistență Indiei, dar vor rămâne doar un spectator, lăsând India să se descurce singură.

Un alt domeniu în care SUA şi India gândesc diferit este Iranul, deşi din cauza presiunii exercitate de SUA, India şi-a redus importurile de petrol din Iran cu 15%. Cu toate acestea, oficial India susţine că a redus importurile datorită înrăutăţirii condiţiilor economice din ţară ce a generat o scădere a cererii. India considera  Iranul ca un partener în reconstrucţia Afganistanului. India a construit recent o rută de transport între Afganistan la portul iranian Chabahar, pentru a reduce dependența Afganistanului de comerţul maritim cu Pakistanul.
India, consideră că relaţiile sale cu Iranul sunt speciale. În același timp India depinde de Iran pentru a executa diverse proiecte umanitare în Afganistan, proiecte ce ușurează povara Americii care, în mod implicit, are responsabilitatea de a repara daunele cauzate de război. India la rândul său are o lungă istorie de conflicte cu Pakistanul. India este, de asemenea, principalul contractant pentru conectarea rutieră și feroviară a porturilor iraniene cu Afganistanul şi Asia Centrală, chiar și până în Rusia. India ajută Iranul în dezvoltarea infrastructurii portului Chabahar prin care se tranzacționează bunuri indiene către Asia Centrală şi Afganistan, India beneficiind de un tratament preferenţial şi reduceri tarifare. Având în vedere acest lucru, dacă relaţiile cu Iranul sunt perturbate, eforturile Indiei de a ajuta Statele Unite în Afganistan vor fi, deasemenea, grav perturbate.
Toate acestea arată că India  e un partener pragmatic care face afaceri reale cu SUA cât timp acestea sunt benefice pentru ambele părți, însă India nu va fi de acord să facă ceva care este în interesul exclusiv al SUA. Mai mult, India se bucură de confortul de a fi o putere regională și un jucător promițător între puterile emergente mondiale, cum ar fi Rusia și China. India are încă ţinute deschise toate uşile pentru orice colaborare cu Federația Rusă iar acolo unde se vor găsi oportunități în beneficiul ambelor părți, India va fi prietenă cu  Rusia pe orice domeniu de cooperare. (Translated  by Simona Petrei)

*Discursurile oficiale din cadrul dialogului strategic indo-american pot fi accesate în categoria Whitepapers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new