Inflația de ”intelligence”
September 22, 2016
Doval. Ajit Doval !
Considerat un fel de ”India’s 007”, după 3 decenii în cadrul Intelligence Bureau – din care vreo 7 ani sub acoperire în Pakistan și Kashmir și numeroase operațiuni planificate și finalizate cu succes, Doval este în prezent Consilier pe probleme de securitate națională al PM indian Narendra Modi. Presa susține că Doval îl secondează pe Modi ca putere de influență în deciziile privind politica externă și de apărare a Indiei, aspect invocat frecvent și de opozanții premierului Modi. Ba unii îl văd chiar la fel de influent, deoarece nu o dată a fost prezent în tandem cu Secretarul de Externe S Jaishankar la negocierile pe dosarele delicate din regiune, în principal cu China, Buthanul sau Pakistanul. Experții occidentali care au avut șansa rară de a-l întâlni vorbesc despre el la superlativ. Spiritual, inovativ, ”open-minded”, diplomat – sunt doar câteva dintre calitățile care i se atribuie. Este extrem de rar văzut în public. Nu acordă interviuri.
Ce vreau să zic ?
În România se spune pe numeroase voci – un lait-motiv intrat în conștiința publică deja – că instituțiile statului sunt pline de ”acoperiți”/ infiltrați din cadrul serviciilor de intelligence. Guvern, Justiție, Parlament, Președinție, nimic nu pare să fi scăpat infuziei de inteligență din zona serviciilor secrete. Citind povestea despre influentul 007 indian, o întrebare s-a înfiripat insidios în mintea mea: dacă avem atât de mulți agenți secreți prin instituțiile statului, cum de ne merge din ce în ce mai rău ?
Niște ipoteze și inferențe logice par să se impună cu prioritate:
1. Dacă admitem că serviciile secrete sunt o ”micro-copie” a națiunii pe care o servesc, iar românii sunt în coada națiunilor europene în materie de inteligență (după cum ne-a spus doct vice-premierul sociolog Dâncu !), atunci nu prea dăm pe afară de ”intelligence”, oricât de tare ne-ar lăuda și decora alții. Poate că o fac complet interesat.
2. Dacă nu avem un 007 ”briliant”, suplinim și noi cum putem, probabil pe principiul ”unde-s mulți, puterea crește”. Nu și coeficientul de inteligență. Ba dimpotrivă ! După ce faci adunarea și împărțirea, constați că îți cam dă cu minus. Aspect din ce în ce mai vizibil. Văd idei vechi, deci necesar reciclabile. Anterior, astfel de ”strategii” mă enervau, le vedeam – oarecum egocentric – ca pe o insultă la inteligența proprie. În prezent, încercări precum ”Colectiv 2.0” îmi inspiră doar o serioasă jenă. Mi-e rușine mie de mediocritatea voastră, domnilor strategi-păpușari !
3. Oare care este raportul corect în acest caz, ca să vedem și noi ceva rezultate de bine ? 1 la 1000 ? 1 la 10.000 ? sau 1 la 20.000 ? Oare e necesar să mai creștem nivelul de ”intelligence” din fiecare instituție ? Oh, nu e bine, căci deja avem o inflație galopantă ? Ghinion !
4. Inflația asta de ”intelligence” nu doar generează un dezechilibru major între guvernanți și societate, ci reprezintă cea mai sigură metodă de vulnerabilizare a securității naționale, cu prețuri greu de estimat pe termen lung.
***********
În altă ordine de idei, știe cineva cum se numește consilierul pe probleme de securitate sau cel de politică externă al PM Cioloș ?! Premier despre care tocmai aflăm că a avut o bilaterală cu omologul canadian Justin Trudeau, în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU.
De ce întreb ?
Pentru că potrivit unui comunicat al Guvernului, Cioloș și Trudeau au discutat marți, pe lângă subiectul ridicării vizelor pentru cetățenii români, și despre contribuția Canadei la întărirea flancului estic al Alianței, cu precădere la Marea Neagră. Prima mea reacție: Wow ! Numai că aflăm de la Agerpres că întrebat dacă a discutat cu premierul canadian despre numărul de militari canadieni care ar urma să participe la brigada multinațională la Marea Neagră, Cioloș a replicat: “Nu am intrat în aceste detalii, pentru că este un subiect tratat de miniștrii Apărării, dar am reconfirmat cu premierul Trudeau intenția Canadei de a ne sprijini în aceste demersuri și pentru brigada multinațională și, probabil, și cu o prezență punctuală la anumite exerciții, de instrucție, de antrenament, în Marea Neagră”. Secunda reacție: Uvăiiii ! Cât despre faptul că premierul Cioloș și-a plimbat augusta persoană de la București la New York ca în marja Adunării ONU să bifeze în agendă și o întâlnire cu premierul de la Chișinău, orice comentariu devine inutil…
Domnilor strategi, poate o fi premierul Cioloș – conform ordinului de zi pe unitate – un personaj plin de calități, dar răspunsul de mai sus sugerează că nu și-a făcut lecțiile. Deloc. Nici el, nici consilierii aceia de care pomeneam mai sus. Iar cu ”surda în horă” – ca să citez din clasici în viață ! – mi-e greu să înțeleg cum scriu unii despre un Festival de Dansuri Populare reușit.
Domnule Cioloș, pentru o astfel de (re)confirmare era suficient să-l sunați pe omologul canadian ! Sper măcar că ați aflat niște bancuri faine de la charismaticul premier canadian !
Gabriela Ioniță
Leave a Reply