Inocența versus violența musulmanilor
September 19, 2012
Lucia Coroiu
Potrivit ultimelor informații vehiculate în mass media occidentală, aflăm că artizanul filmului care a generat o adevărată furie anti-americană ar putea ajunge la închisoare. Iar pentru că numeroase voci susțin că filmul a fost doar un pretext pentru declanșarea ostilității comunităților islamice împotriva Occidentului, am considerat benefică o informare mai amănunțită asupra mărului discordiei.
Filmul care a stârnit furia credincioşilor islamişti se numeşte “Inocenţa musulmanilor”. Pelicula a fost realizată de Sam Bacile, un dezvoltator de imobiliare israeliano-american, care şi-a caracterizat producţia drept un efort politic de a atrage atenţia asupra ipocriziei Islamului. Pelicula care a făcut milioane de vizualizări pe internet se doreşte a fi o descriere a vieţii profetului Mahomed, evocând în special temele homosexualităţii şi pedofiliei. Pentru a atrage cât mai multă audiență, fragmente din pelicula cu buget redus, cu costume de amatori, un scenariu confuz şi decoruri artificiale, au fost postate pe You Tube. Actorii, care vorbesc engleza cu accent american, îi prezintă pe musulmani ca fiind imorali şi violenţi, luându-l în derâdere pe profetul Mahommed, care este prezentat drept un afemeiat care aprobă abuzarea sexuală a copiilor. Departe de a fi măcar un pamflet inteligent, filmul este o făcătură grosieră și jignitoare pentru orice creier dotat cu o minimă inteligență și un dram de toleranță. O mică scânteie, suficientă însă pentru a isca un adevărat incendiu atunci când apare într-un mediu inflamabil.
În total, musulmanii şi-au manifestat nemulţumirea în 50 de oraşe din întreaga lume, de la Londra și Sidney până la Kuala Lumpur, în Malaesia. Manifestaţii violente s-au înregistrat în Egipt, Yemen şi în Libia. Lucrurile au scăpat de sub control: ambasada SUA din Cairo a fost luată cu asalt de manifestanţi furiosi, care au smuls drapelul american, iar la Benghazi, în estul Libiei, în atacul asupra consulatului american şi-a pierdut viaţa însusi ambasadorul Christopher Stevens. Portalul Youtube a anunţat că a restricţionat accesul în Libia şi Egipt la filmul controversat. Tardiv.
Ţările occidentale au făcut apel la calm, după valul de violenţe care a cuprins lumea musulmană. Cel puţin 11 oameni au murit în confruntările cu forţele de ordine, iar sute de persoane au fost rănite până acum.
Ca să toarne gaz peste foc, cel care se afla la originea filmului considerat insultător pentru Islam, Sam Bacile, un om de afaceri israeliano-american, a mai declarat pentru Wall Street Journal că “Islamul este un cancer”. Sam Bacile a explicat pentru WSJ că a strâns cinci milioane de dolari de la circa 100 de donatori evrei pentru a-l finanţa.
Pelicula cinematografică a primit susţinerea controversatului pastor american Terry Jones, care a incendiat în SUA exemplare din Coran în aprilie: “Este o producţie americană, care nu are ca scop să atace musulmanii, ci să prezinte ideologia distrugătoare a Islamului“. De cealaltă parte, marele muftiu egiptean Ali Gomaa a denunţat “acţiunile întreprinse de extremişti copţi care au realizat un film ce îl ofensează pe Profet”.
Liderii Biserice copte din regiunea Washington şi din alte părţi în Statele Unite au denunţat video-ul, considerându-l o insultă cu potenţial de a inflama spiritele şi aşa aprinse în Orientul Mijlociu.
Autorităţile federale americane au anunţat că autorul filmului este un creştin membru al bisericii copte din sudul Californiei, care în trecut a fost condamnat pentru fraudă, ispaşind un an de închisoare. Persoana respectivă, Nakoula Bassely Nakoula, a scris scenariul şi a regizat filmul.
Într-o declaraţie dată publicităţii, episcopul creştin coptic de la Los Angeles a spus că respinge categoric încercarea de a târî comunitatea sa în controversa cu privire la film. „Nu este calea creştină să se răspundă la ură cu ură” – a spus episcopul.
Saga anti-islamică nu s-a oprit însă. Filmul care a fost pretextul izbucnirilor de violenţă din Orientul Mijlociu a fost postat recent, pe site-ul de Internet al unei grupări creştine coptice, condusă de Morris Sadek, un activist american de origine egipteană care trăieşte în nordul statului Virginia. Videoul a fost postat pe reţeaua organizaţiei lui Sadek din Virginia, reţea care cuprinde sute de persoane precum şi ziaristi din Egipt.
Sadek se prezintă pe Internet ca un apărător al drepturilor religioase, născut în Egipt în 1942 şi domiciliind acum în Statele Unite. Persoane din comunitatea sa spun că Sadek e un personaj cu vederi extreme, un critic virulent al musulmanilor. El a cerut în repetate rânduri unor lideri occidentali şi israelieni să acţioneze împotriva Egiptului.
Mohamed Elmenshawy, expert al Institutului de Studii pentru Orientul Mijlociu susţine că Sadek este cultivat de presa egipteană tocmai din pricina declaraţiilor sale stridente. „Un film ca acesta face radicalilor din Egipt mai multă publicitate decât au sperat vreodată, pentru că a fost făcut de radicali de cealaltă parte” – spune expertul continuând: „Ambele părți sunt minorităţi minuscule, dar care fac mare gălăgie”. Elmenshawy spune că filmul face rău copţilor din Egipt, pentru că se ştie acum că el a fost făcut de un creştin copt din America.
Pentru presa din lumea întreagă noile proteste din lumea arabă au la bază profunde sentimente antiamericane, iar filmul „Inocenţa Musulmanilor”, considerat insultător la adresa islamului, este doar un pretext. În sprijinul acestor afirmaţii jurnaliştii străini vorbesc despre violenţa protestatarilor şi repeziciunea cu care aceste proteste au cuprins aproape 20 de state preponderent musulmane.
Totuși, jurnaliştii de la Bloomberg consideră noile proteste un test pentru tinerele regimuri politice instalate, după ce dictaturile din Egipt, Libia sau Tunisia, au fost îndepărtate în urma revoltelor de anul trecut. Totodată, islamiştii îşi demonstrează puterea de a exploata nemulţumirea populară, consideră Bloomberg. Şi jurnaliştii de la BBC consideră că acest nou val de violenţe, care a cuprins cu repeziciune lumea musulmană, dar și state precum Australia, nu este determinat doar de contestata peliculă. „Suntem martorii unor sentimente profund antiamericane, latente în cea mai mare parte a anului trecut, care au fuzionat cu extremismul religios, iar filmul “Inocenţa Musulmanilor” a fost doar scânteia”, în opinia BBC.
În schimb, Washington Post vorbește despre faptul că acest film considerat denigrator la adresa islamului este doar un pretext exploatat de fundamentaliştii islamişti ca să îşi exprima furia împotriva Statelor Unite.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat în luna iunie a acestui an, doar 15 % din populaţia ţărilor musulmane are o părere favorabilă despre Statele Unite.
Pe de altă parte, protestele anti-americane din lumea arabă au devenit temă de campanie în Statele Unite. Dacă actualul lider de la Casa Albă păstreză un ton împăciuitor, contracandidatul său Mitt Romney pune atât Primăvara arabă, cât şi protestele declanşate acum de filmul “Inocenţa Musulmanilor”, pe seama lipsei de acţiune a rivalului său. Luat de val, Mitt Romney a declarat chiar că Orientul Mijlociu are nevoie de un lider care să iubească America. Mitt Romney şi-a uimit susţinătorii adunaţi la un miting, când a dezvăluit planul său pentru Orientul Mijlociu în cazul în care devine preşedinte al Statelor Unite. „Lumea are nevoie de un leadership american. Orientul Mijlociu are nevoie de un leadership american şi am intenţia să fiu un preşedinte care întruchipează acest leadership pe care America îl respectă şi care noi vrem să fie admirat oriunde în lume”, a spus Romney. El a mers şi mai departe și și-a manifestat indignarea pentru faptul că NU Statele Unite sunt cele care provoacă evenimente pe scena internaţională. „Când privim lumea astăzi, se pare că suntem la mila evenimentelor în loc să le provocăm noi”, a spus candidatul republican.
Declaraţiile republicanului, făcute într-un moment în care ambasadele americane din peste 20 de state ale lumii sunt atacate de manifestanți, nu par de natură să liniştească spiritele. Mai mulţi oficiali americani s-au declarat consternaţi de discursul candidatului lui Romney la alegerile prezidenţiale.
În acelaşi timp, preşedintele Statelor Unite le-a cerut compatrioţilor săi să nu fie descurajaţi de imaginile cu violenţele antiamericane din lumea musulmană şi i-a asigurat că idealurile de libertate ale Americii vor triumfa.
Între timp, presupusul producător al filmului „Inocenţa Musulmanilor” i-a însoţit de bunăvoie pe poliţiştii veniţi să îl conducă la secţie. Oamenii legii au dorit să verifice dacă distribuirea pe YouTube a controversatei pelicule nu încalcă pevederile eliberării condiţionate. Bărbatul a fost condamnat în 2009 pentru fraudă, iar după ce a petrecut un an după gratii a fost eliberat condiţionat. Besseley Nakoula a declarat însă că nu este producătorul filmului, ci doar cel care s-a ocupat de logistică, nefiind răspunzător pentru conținutul peliculei. Președintele Barack Obama a cerut YouTube să verifice dacă filmul respectă condițiile de utilizare a site-ului și a dispus o anchetă ce îi vizează pe toți cei implicați în producerea și distribuția peliculei.
Evenimentele derulate în jurul filmului „Inocenţa Musulmanilor” demonstrează cu certitudine că violența, cu sau fără pretext, radicalismul, intoleranța și lipsa de respect pentru fiecare cultură în parte sunt ingrediente al căror amestec nu poate fi în ultimă instanță decât unul exploziv. Și periculos pentru umanitate în însăși esența ei.
[…] http://powerpolitics.ro/inocenta-versus-violenta-musulmanilor/ […]