Insulele Malvine tensionează din nou relaţiile dintre Argentina şi Marea Britanie

January 6, 2013

Premierul britanic, David Cameron, avertizează că Marea Britanie este pregatită, dacă va fi necesar, să lupte pentru păstrarea Insulelor Malvine, arhipelag din Atlanticul de Sud revendicat de Argentina, informează AFP.

De curând, preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului britanic David Cameron, contestând încă o dată suveranitatea britanică asupra arhipelagului şi cerând încetarea celor 180 de ani de colonizare a acestor insule. Doamna Kirchner aminteşte şi de o rezoluţie a ONU din 1965 care admitea că în privinţa Insulelor Malvine se poate vorbi de un caz de colonialism şi cerea celor două state implicate soluţionarea pe cale amiabilă. Rezoluţia nu a avut nici un efect.

Intrebat dacă se va pune problema ca Marea Britanie să lupte pentru păstrarea arhipelagului, premierul Cameron a răspuns în cadrul unei interventii la BBC: “Sigur că da, avem importante mijloace de apărare, ceea ce este esenţial, avem avioane de vânătoare si trupe stationate pe Insulele Falklands” (numele britanic al Insulelor Malvine).

Tensiunile dintre cele două state s-au accentuat, în ultimele luni, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la conflictul dintre Argentina şi Marea Britanie din 1982 pentru suveranitatea arhipelagului.

Confruntările armate s-au derulat în intervalul aprilie – iunie 1982, soldându-se cu moartea a 649 de argentinieni, 255 de britanici şi trei locuitori ai insulelor disputate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new