ROMÂNIA – SUBIECT SAU OBIECT AL GEOPOLITICII?

August 2, 2015

sau «Lista lui Severin» pe înțelesul tuturor; Adrian Severin, 16×23 cm.,  416 pg., Editura Compania, 2015

O radiografie politică în cinci părți: 1. Subminarea unei natiuni: false modele, falsa politică, falsa istorie; 2. O criză cu impact global: textul și pretextul «relația Ucraina-Rusia»; 3. O fotografie de grup neretușată: noi alături de UE, Germania, SUA; 4. Referendumul din 29 iulie 2012 – un cutremur național cu replici geopolitice; 5. România încotro? sau Destinul nedecriptat al românilor.

”România de azi nu (mai) este o democrație națio­nală, ci o ordine neofeudală, care a fărâmițat țara într-o sumă de baronate, de oligarhii sau de grupuri de interese locale și a transformat cetățenii în iobagi, în supuși ai unor potentați parohiali. Potentații abuzivi aflați la cârma respectivelor baronate, la rândul lor, au acceptat ori chiar au căutat arbitrajul corupt și coruptibil al unei conduceri centrale formate din «principi fără țară». În ceea ce-i privește pe cei din urmă, spre a-și păstra statutul și a-și perpetua sistemul de privilegii garantat de el, aceștia au «închinat» teritoriul asupra căruia domnesc (dar pe care nu-l guvernează) străinătății, respectiv noilor imperii european și euroatlantic. Protecția ex­ternă (evident, generos compensată prin cedarea atributelor suveranității statale, dar și a contro­lului direct asupra celor mai strategice active/resurse autoh­tone) este menită să descurajeze sau să contrabalanseze contestările interne.” (Adrian Severin, din articolul «De la ordinea neofeudală la ordinea neocolonială», 8 noiembrie 2013)

Comments are closed.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new