Ars Analytica. Provocări şi tendinţe în analiza de intelligence

December 15, 2013

Volum coordonat de George Cristian MAIOR, Ionel NIŢU, Editura RAO, București, 2013, 576 p.

Lucrarea „Ars Analytica”, coordonată de directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior şi Ionel Niţu, apărută la Editura RAO şi lansată în cadrul salonului internaţional de carte Bookfest 2013, reprezintă un volum colectiv privind analiza de intelligence, fiind rezultatul eforturilor celor 46 de contributori, teoreticieni şi practicieni, aparţinând sistemului de securitate naţională, mediului academic sau unor organisme internaţionale.
Autorii volumului subliniază oportunităţile şi provocările cu care se confruntă producătorii şi beneficiarii procesului analitic, transformările ce se întrevăd în urma evoluţiilor tehnologice şi sociale, precum şi cele mai noi evoluţii în teoria analizei de intelligence.
Iniţiativă inedită în peisajul publicistic autohton, colecţia de studii reprezintă o abordare a analizei de intelligence din mai multe perspective: importanţa şi rolul analistului de intelligence, derularea procesului de analiză (loc, funcţii şi tipologii, metode şi tehnici, limite şi mijloace de optimizare, impactul tehnologiei şi rolul cooperării), utilitatea şi funcţiile produsului de intelligence.
În cele şapte capitole ale lucrării, autorii surprind într-o manieră multidisciplinară evoluţiile recente îm domeniul analizei de intelligence: dimensiunea analitică în procesul de intelligence, cu accent pe relaţia analist-beneficiar, tipurile de analiză şi importanţa analizei mutisursă, metode şi tehnici utilizabile în analiza de intelligence, limite şi provocări în analiza de intelligence, un posibil profil psihologic al analistului de intelligence, rolul cooperării multilaterale în analiza de informaţii şi influenţele evoluţiilor mediului de securitate asupra analizei.
Volumul semnalizează o schimbare de paradigmă în domeniul analizat: dacă în secolul trecut analiza de intelligence era definită drept un proces al cărui rol consta în integrarea celorlalte „INT-uri” (HUMINT, OSINT, SIGINT sau GEOINT), autorii consideră că, în prezent, analiza în sine
poate fi un „INT”, o sursă de informaţii, generatoare de intelligence.
Ars Analytica ne ajută să înţelegem că indiferent de tipologie, în intelligence este foarte important ca schimbarea să genereze o mai bună cunoaştere, prevenire şi combatere a riscurilor la adresa securităţii naţionale.
Deşi sursele citate de contributori relevă preponderenţa lucrărilor de specialitate din spaţiul anglo-saxon, lansarea acestui volum reflectă apariţia
unui pol de cunoaştere academică în domniul studiilor de intelligence din România, precum şi dezvoltarea capacităţii analitice la nivelul structurilor de informaţii. La nivel instituţional, această evoluţie este vizibilă atât în creşterea calităţii produselor de informare destinate beneficiarului, cât şi în recunoaşterea obţinută în plan internaţional.
Astfel, putem concluziona că „Ars Analytica” se înscrie într-o suită de demersuri menite să contribuie atât la consolidarea culturii de securitate în
România, cât şi la construcţia unei comunităţi a analiştilor de intelligence. (Cristian Niță)

Comments are closed.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new