Intoarcerea armelor

January 27, 2017

Lumea arată ca un fel de 23 August generalizat.

Trump are de gând să pună vamă la produsele mexicane ca să scoată bani de ridicat zidul dintre cele două țări. Se alege, prompt, cu primul întors de spate de la un președinte-coleg.

Excentricul ministru de externe britanic, Boris Johnson, se dă de partea rușilor în chestiunea siriană. (ca și un congresman american care s-a întâlnit de curând cu Assad). Bibi așteaptă ca americanii să mute ambasada la Ierusalim, să poată muta și el ce mai e de mutat, la dreapta pe apa Iordanului. Deocamdată însă Dony e ocupat cu datul afară prin Departamentul de Stat și nu prea prididește să pună la loc. Idei are, urmăritori competenți politic mult mai puțin decât urmăritori pe twitter.

Oscarurile și-au făcut cunoscută lista de candidați. Un musical făcut din citate e marele favorit. Arta plagiază moda și se croiește din cârpeli. (filmul nu-i rău, dar nici un capăt de țară)

Ah da… secuii vor țara lor. Problema e că nu mai există secui ci numai unguri locuind în fosta regiune secuiască. Cine cere autonomie, cui, și de ce? Orban face garduri mai departe, sperând să nu ajungă 23 august și la el. Noroc că turiștii dau năvală mai departe în superbul oraș care-i Budapesta iar locuitorii lui sunt inimoși și prietenoși. (parcă nu ar fi unguri, măcar atunci când le spui că ești austriac)

La noi partidele de la guvernare când se ceartă, când se împacă. Până la 23 August mai e calendaristic și alegerile vin abia cu toamna când se culeg roadele propagnadei nu numai cele agricole. Cine se va alia cu populiștii să îi fenteze pe prieteni și să rămână la putere încă nu s-a hotărât.

În Germania Merkel de când a fost criticată de Dony e pe val chiar dacă socialiștii și-au găsit în fostul șef al parlamentului european un candidat fără pată și dosar. Așa că se așteaptă șlagărul „Alegeri fără penali!”

Turcia se pregătește să iasă din NATO mai înainte să plece și alții. Să fie cum se spune, măcar aici primii.
Între timp America râde de remarca lui Putin care susține că măcar la fete vesele rușii sunt cu mult înaintea americanilor. Asociația cetățenelor de consum din State îi cere noului președinte să se țină de cuvânt și să facă nu numai America dar și pe ele mari din nou. (nu e clar dacă e vorba de prețuri sau calitatea prestațiilor)
În rest? În rest rămâne valabilă rima cu Șumudică… cine e cult și o știe, e bine informat.
O zi frumoasă vă doresc.

Dan Stoica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new