Iranul, Rusia și SUA cer demararea neîntârziată a negocierilor pentru soluționarea crizei siriene
January 20, 2016
Miniștrii de externe rus și american, Serghei Lavrov și John Kerry, care au avut o întrevedere miercuri, la Zurich, au dorit să dea un ultim impuls proiectului ONU privind demararea negocierilor de pace la începutul săptămânii viitoare, la Geneva, între regimul de la Damasc și o parte a opoziției siriene, informează AFP. ”Nu există soluție militară pentru criza siriană”, a declarat miercuri, la Davos, și ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, citat de Reuters.
‘Suntem siguri că negocierile ‘vor începe în zilele următoare, în ianuarie’ a declarat Sergey Lavrov în fața presei, la finalul întrevederii de trei ore pe care a avut-o la Zurich cu omologul său american, John Kerry.
‘Procesul diplomatic va începe în curând, sperăm că în cursul lunii ianuarie. Au fost avansate mai multe date, însă decizia finală aparține secretarului general al ONU, cu avizul și recomandările trimisului său special Staffan de Mistura’, a spus ministrul de externe al Federației Ruse. Potrivit lui Lavrov, ‘mai sunt încă multe zile până la sfârșitul lui ianuarie’ și Moscova nu intenționează să amâne începutul acestor negocieri pentru luna februarie.
Conform Agerpres, John Kerry nu a făcut declarații în fața presei, însă purtătorul său de cuvânt, John Kirby, a anunțat într-un comunicat că cei doi miniștri de externe ‘au discutat pe marginea unor proiecte de negocieri sub egida ONU la 25 ianuarie, între părțile siriene, și importanța de a continua să se avanseze spre o soluție diplomatică în criza siriană’.
Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Kerry ‘i-a solicitat Rusiei să facă uz de influența sa asupra regimului Assad, pentru a asigura accesul imediat, fără întârziere și durabil, pentru toți sirienii care au nevoie de ajutor, în special pentru cei din zonele aflate sub asediu, precum este Madaya’.
‘Nu există o soluție militară la criza siriană. Avem nevoie de o soluție politică. Există posibilități pentru alegeri libere și corecte, dar și pentru reforme constituționale’, a declarat de asemenea și șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, care participă la lucrările Forumului Economic de la Davos.
‘Cred că vecinii noștri saudiți trebuie să înțeleagă că o confruntare nu este în interesul nimănui’, a declarat Zarif, cu referire la Arabia Saudită, dând asigurări că ‘Iranul este aici pentru a colabora cu toți’ (pe marginea crizei din Siria). ‘Iranul nu vrea să excludă pe nimeni din regiune’, a spus șeful diplomației iraniene.
În fața participanților la forumul din renumita stațiune elvețiană, ministrul iranian a amintit cele patru puncte ale planului propus de Iran pentru criza din Siria, sfâșiată de cinci ani de războiul dintre guvernul de la Damasc și mai multe facțiuni ale organizației Statul Islamic (SI), război în care au murit cel puțin 250.000 de oameni și care a generat milioane de refugiați.
‘O încetare a focului, un guvern de unitate națională, reforme constituționale și alegeri plecând de la noua Constituție. Suntem hotărâți să vedem acest proces pus în aplicare’, a precizat Zarif.
Potrivit unei Foi de parcurs deja definite la Viena în noiembrie 2015, de către 17 țări — printre care marile puteri și protagoniștii conflictului, inclusiv Arabia Saudită și Iranul — un armistițiu ar urma să fie încheiat, un guvern de tranziție — format și alegeri — organizate în cel mult 18 luni. Acest proces de la Viena a fost validat la 18 decembrie în unanimitate, de către cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.
Leave a Reply