Israel – reformarea legislației în domeniul serviciilor secrete

March 31, 2016

Legea Serviciilor Secrete ar plasa două din cele trei servicii secrete principale ale Comunității de Informații a Israelului, respectiv Mossad-ul și Shin Bet-ul (ISA, agenția de securitate internă), care acum răspund în mod direct primului minstru, sub supraveghere ministerială în cadrul unui minister special autorizat în acest sens.

Nou lege propusă spre aprobare parlamentului israelian (Knesset) ar transforma Departamentul Afacerilor Secrete într-un minister statutar condus de către un ministru cu atribuții depline și cu autoritate extinsă în legătură cu bugetele și întâlnirile din cadrul serviciilor inteligente. Potrivit inițiatorilor, noile prevederi din lege ar aduce Israelul în linie cu alte țări vestice, unde servicile inteligente  au alți responsabili – față de Mossad și Shin Bet care răspund în momentul de față direct prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

PM Benjamin Netanyahu and Mossad Director Yossi Cohen_Photo-Kobi-Gideon_GPO

Legea Serviciilor Secrete, inițiată de reprezentanții opoziției MKs Yaakov Perry (fost director al ISA) și Ofir Shelah (amândoi membri ai partidului Yesh Atid), ar putea genera o dezbatere intensă între eșalonul politic și eșalonul de la servicii și apărare. Membrii din coaliția de guvernare au mai discutat în trecut despre acest subiect și s-au arătat de acord cu privire la redirecționarea responsabilității referitoare la serviciile de intelligence, spunând că prim-ministrul ar putea  fi și așa suprasolicitat din cauza mulțimii vaste de îndatoriri.

Conform lui Ofir Shelah, care a formulat legea după o cercetare a subiectului și a modelului în alte țări, „reglementarea activităților serviciilor inteligente și supravegherea guvernamentală este un pas necesar care ar fi trebuit să existe de mult timp”.

Prima secțiune din lege argumentează necesitatea privind reglementarea supervizării ministeriale asupra serviciilor secrete și transformarea Departamentului Afacerilor Secrete într-un ministru statutar condus de un ministru cu portofoliu și care, de asemenea, ar servi și ca membru obișnuit al Comitetului Ministerial al Afacerilor Naționale de Securitate (Cabinetul de Securitate). Conform legii, serviciile secrete ar continua să se afle sub autoritatea primului ministru, dar ministrul ar îndeplini câteva funcții în numele acestuia, incluzând aprobarea sau supravegherea bugetelor, și schimbările organizaționale majore.

 A doua parte a legii propune o serie de amendamente la Legea de funcționare a Shin Bet din 2002. „Legea Shin Bet este un exemplu despre cum reglementările decisive legale au contribuit la eficiența organizației și a legitimității în ochii publicului și a judiciarului legal”, spune Shelah, „mulțumită creării unui ețalon civil adecvat și a unui manșon legal pentru activitățile sale”. Noua lege include amendamente minore, spune el, privind atribuțiile ministrului afacerilor secrete.

 A treia parte a legii precizează necesitatea conformării Mossadului la noile prevederi juridice într-un an de la promulgarea legii. O asemenea mișcare a fost discutată îndelung și are suportul directorului acestuia, mai precizează Shelah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new