Israel – Stare de alertă după raidurile împotriva Siriei

May 6, 2013

Israelul a efectuat un atac aerian în noaptea de sâmbătă spre duminică în apropiere de Damasc, care a vizat arme iraniene destinate mişcării şiite libaneze Hezbollah, a anunţat duminică un oficial de rang înalt israelian, sub acoperirea anonimatului. Armata israeliană a vizat trei obiective militare la vest de Damasc, a afirmat duminică o sursă diplomatică de la Beirut, notează agenţia Mediafax.

Surse guvernamentale au confirmat, de asemenea, că Israelul a desfăşurat un alt raid aerian vineri dimineaţa împotriva armelor destinate Hezbollah, în apropierea aeroportului din Damasc.

Atacul aerian efectuat de Israel în apropiere de Damasc, care a vizat arme iraniene destinate mişcării şiite libaneze Hezbollah, a fost “o declaraţie de război” din partea Israelului, a declarat un oficial sirian pentru CNN. Într-un interviu exclusiv pentru CNN, ministrul Afacerilor Externe din Siria, Faisal al Mekdad, a declarat că atacurile reprezintă o alianţă între teroriştii islamici şi Israel. “Când atacă este o declaraţie de război. Acest lucru nu e nou. Ne-am confruntat cu asta de mai multe ori şi ne-am revanşat aşa cum am vrut, iar represaliile au fost întotdeauana dureroare pentru Israel. Vor suferi din nou”, a declarat ministrul.

După o întâlnire de urgenţă în Siria, ministrul Informaţiei siriene Omran al-Zoubi a declarat la televiziunea de stat că atacurile “deschid larg uşa pentru toate posibilităţile”. Ca urmare, Israelul a declarat stare de alertă şi pentru locaţiile ambasadelor sale, consulate si misiuni din întreaga lume,  a anunţat televiziunea libaneză Al-Mayadeen.

Israel Defense Forces (IDF) a implementat un nou sistem de apărare anti-rachetă în partea de nord a țării. Spațiul aerian peste Israelul de Nord și zona Haifa a fost declarat închis pentru zboruri civile ( interdicție care va rămâne în vigoare cel puțin încă trei zile), iar potrivit rapoartelor mass-mediei israeliene, două baterii Iron Dome au fost mutate, de asemenea, în partea de nord a țării în apropierea oraşelor Haifa şi Safed. Oficialii nu au oferit prea multe comentarii. Singura reacție a venit de la o sursă militară, care a declarat că IDF a mutat bateriile, ca parte a “evaluărilor situaționale în curs de desfășurare”, informează AP.

Israelul a afirmat de multe ori că doreşte să stea departe de războiul sirian, dar în acelaşi timp premierul Netanyahu și cu alți înalți oficiali au declarat  în mod repetat că statul evreu este pregătit să ia măsuri militare pentru a preveni înarmarea Hezbollah sau altor grupuri extremiste cu armament ce vine dinspre Iran via Siria.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de atacuri, însă a afirmat că “ONU nu este în poziţia de a verifica singură ceea ce s-a întâmplat”, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new