Italia – Referendumul pentru modificarea Constituției va avea loc în toamna acestui an

August 8, 2016

Înalta Curte de Casație din Italia a dat undă verde, luni, pentru organizarea unui referendum despre care premierul Matteo Renzi afirmă că va garanta stabilitatea politică și de care depinde viitorul său politic, relatează Reuters.

Premierul Renzi a declarat că va demisiona dacă alegătorii nu vor aproba modificările la Constituție care, speră el, vor pune capăt sistemului politic nesigur din Italia ce a împiedicat toate guvernele să aibă un mandat complet după cel de-al Doilea Război Mondial.

Este o miză politică imensă pentru liderul de centru-stânga, în condițiile în care sondajele de opinie arată că mulți dintre cei 50 de milioane de alegători sunt încă nehotărâți, iar campania “NU” se pare că este pe cale să câștige teren în campania care se anunță strânsă.

Acum, după ce Curtea de Casație a validat cele peste 500.000 de semnături necesare pentru ca referendumul să fie organizat, guvernul dispune de o perioadă de 60 de zile pentru a stabili o dată pentru consultarea populară, probabil între octombrie și decembrie anul acesta.

Reforma dorită de Renzi, pe care ambele camere ale parlamentului au aprobat-o în aprilie, ar reduce numărul senatorilor de la 315 la 100 și ar elimina competențele camerei superioare asupra bugetului și capacitatea sa de a da jos un guvern. În schimb, camera superioară ar avea control asupra problemelor locale, mai degrabă decât a celor naționale.

Aceasta ar spori puterile guvernului central, reducând puterile celor 20 de regiuni ale Italiei pe probleme precum mediul, transportul și energia. Împreună cu un nou sistem de vot pentru camera inferioară, modificările ar trebui să facă în cele din urmă din Italia o țară guvernabilă, susține premierul Renzi.

Partidele de opoziție, precum Liga Nordului (anti-imigrație), afirmă că aceste modificări vor înlătura controalele democratice puse în aplicare după război pentru a preveni apariția unui alt dictator precum conducătorul fascist al Italiei, Benito Mussolini.

Referendumul ar putea avea loc după ce parlamentul aprobă bugetul pentru 2017 al cărui proiect urmează să fie prezentat pe 20 octombrie. Aprobarea de către ambele camere ale parlamentului ar dura aproximativ o lună, notează sursa citată.

Sursă: AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new