John Brennan şi Chuck Hagel – nominalizările lui Obama pentru şefia CIA şi a Pentagonului

January 7, 2013

Preşedintele american Barack Obama a decis pe cine ar dori la conducerea CIA şi a Pentagonului. Astfel, John Brennan, consilierul lui pentru operaţiuni de contraterorism, este cel nominalizat pentru şefia CIA, informează agentia Associated Press. Anterior, Serviciul american de informaţii a fost condus de gen. David Petraeus, însă acesta a demisionat în luna noiembrie 2012, ca urmare a implicării într-un scandal sexual destul de controversat.

De asemenea, preşedintele Obama îl va nominaliza şi pe Chuck Hagel la şefia Pentagonului. Atât Brennan, cât şi Hagel vor trebui să primească votul de confirmare din partea Senatului, camera superioară a Congresului American.

John Brennan, în vârstă de 57 de ani, a ocupat timp de 25 de ani din cariera sa numeroase posturi în cadrul CIA, lucrând în special în Arabia Saudită, şi este considerat un specialist în Orientul Mijlociu. Brennan a fost directorul de cabinet al directorului CIA în perioada 1999-2001, iar ulterior directorul Centrului de luptă împotriva terorismului, în perioada 2004-2005.

Atât Hagel, cât şi Brennan sunt apropiaţi ai lui Obama, şeful de la Casa Albă preţuind loialitatea în cercul său restrâns de prieteni, notează CBS News. “Brennan ştie foarte bine ce doreşte Obama de la Comunitatea de Informaţii, şi ştie şi cum să prezinte aceste cerinţe agenţiei pentru a fi îndeplinite” a opinat Bill Harlow, un fost înalt oficial al CIA pentru FoxNews. În schimb, The Guardian a titrat că “extremismul şi lipsa de onestitatea se răsplătesc cu o nominalizare la şefia CIA”, cu trimitere la faptul că Brennan ar fi fost un suporter al atrocităţilor la care au fost supuşi cei anchetaţi în blamatele închisori CIA, aspect care de altfel a dus la retragerea nominalizării sale pentru conducerea CIA în anul 2008.

În cadrul unui interviu acordat Washington Post anul trecut, John Brennan recunoştea că încă din primele luni la Casa Albă a constatat “o similaritate de opinii şi viziune cu preşedintele Obama” care i-a creat o stare de confort şi încredere în munca sa.

One response to “John Brennan şi Chuck Hagel – nominalizările lui Obama pentru şefia CIA şi a Pentagonului”

  1. […] ministrului rus al Apărării, Anatol Antonov, Shoigu l-a sunat pe Hagel pentru a-l felicita pentru recenta sa numire ca șef al Departamentului Apărării al SUA.  ”Suntem foarte interesați de discutarea în continuare a situației privind amplasarea […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new