Justiția rusă a decis: Alex Navalny – cinci ani de închisoare

July 18, 2013

Liderul opoziției din Rusia, acerb critic al președintelui Putin și al partidului Rusia Unită, Alexei Navalny, în vârstă de 37 de ani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare sub acuzația de furt și delapidare. 

Potrivit BBC, Navalny a fost prezent la citirea sentinței decisă de Curtea din Kyrov, după ce a parcurs toată noaptea cei 1600 de km de la Moscova. Judecătorul Serghei Blinov a declarat că renumitul militant anti-corupție a înșelat o firmă care comercializa produse din lemn.

Alexei Navalny nu s-a arătat surprins de sentiţă: “Mă aşteptam – a spus el – dar sper că în cele din urmă totul va merge bine”. De altfel el continuă să susțină că este o victimă a politicii dictatoriale a Kremlinului.
Deasemenea, reprezentanții organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului şi membrii opoziţiei ruse afirmă că procesul este unul “motivat politic”. Cu puţin timp timp înainte să fie pus sub acuzare, Navalny îşi anunţase intenţia de a candida pentru funcţia de şef al statului şi a demarat, de asemenea, campania electorală pentru postul de primar al Moscovei, la alegerile din 8 semptembrie a.c.

Potrivit celor declarate de Navalny, preşedintele Putin a ordonat arestarea sa pentru a-l reduce la tăcere după ce a acuzat clasa politică rusă că este formată din “hoţi şi escroci”. Avocaţii bloggerului susţin că nu există nicio dovadă împotriva clientului lor, astfel încât la un moment dat ancheta a fost chiar închisă, după care a fost redeschisă brusc. Cu câteva minute înainte de a afla sentința, Navalny și-a îndemnat suporterii să lupte, scriind pe contul său de Twitter: Nu stați deoparte fără să faceți nimic !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new