Kaspersky consideră puțin probabil un ”război cibernetic global”

September 1, 2015

Lumea trebuie să se pregătească pentru a face față unui posibil atac terorist cibernetic cu consecințe catastrofice, avertizează Eugene Kaspersky, patronul companiei de securitate informatică rusești Kaspersky Lab, relatează agenția EFE.

‘Poate fi vorba despre atacuri asupra matricei Sistemului Interconectat al unei țări, care să paralizeze sistemele de control ale traficului aerian sau să vizeze centralele nucleare; este doar o chestiune de timp’, a subliniat Kaspersky într-un interviu acordat agenției spaniole de presă.

În ultimii ani a crescut numărul acestui nou tip de atacuri, ce pot fi conduse atât de grupări teroriste, cât și de organizații mafiote sau alte grupări infracționale, astfel că la nivel internațional se impune o sporire a măsurilor de securitate cibernetică, a indicat expertul rus în interviul acordat în timpul unei reuniuni a analiștilor de securitate cibernetică din America Latină, organizată de compania sa în Chile.

El a amintit atacul cibernetic rusesc executat în anul 2007 asupra Estoniei ca represalii pentru mutarea unui monument al soldaților sovietici, cel american din anul 2010 împotriva instalațiilor nucleare iraniene, precum și recentul atac foarte sofisticat asupra rețelei de calculatoare a Bundestagului (parlamentul german), acesta din urmă provenind cel mai probabil tot din Rusia.

Kaspersky a sesizat că ”marea problemă a multor state este că abia acum încearcă să înțeleagă acest fenomen, unele neavând nici măcar structuri specializate de apărare cibernetică”. Există de asemenea diferențe notabile în ceea ce privește disponibilitatea serviciilor oferite de specialiștii bine pregătiți în războiul cibernetic. Guvernele sunt în general reticente să angajeze străini care ar putea avea acces la informațiile lor confidențiale, astfel că statele se bazează de cele mai multe ori exclusiv pe resursele umane interne. Drept urmare, el a sugerat elaborarea de politici și standarde de securitatea cibernetică la nivel internațional, demers în care societățile din domeniu trebuie să coopereze cu guvernele.

Expertul rus a vorbit și despre posibilitatea ca ‘arma cibernetică‘ să fie folosită în unele conflicte minore dintre state, dar consideră foarte puțin probabil un ‘război cibernetic mondial‘, care dacă totuși ar izbucni ar avea consecințe ‘dezastruoase’.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new