Kiev – Legea privind utilizarea limbilor regionale provoacă proteste de stradă

July 4, 2012

Mii de oameni au ieşit pe străzile Kievului, după ce Rada Supremă a Ucrainei a votat Legea privind utilizarea limbilor regionale. Scopul protestatarilor este de a nu permite preşedintelui ţării, Viktor Ianukovici, să semneze documentul care va conferi, de facto, limbii ruse statutul de a doua limbă oficială în Ucraina.

Protestul a degenerat în violenţe între manifestanţi şi forţele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene. Potrivit presei din Ucraina, peste 5.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea publică.
În cazul în care documentul va fi semnat de preşedintele ţării, Viktor Ianukovici, limba rusa va obţine statutul de limbă regională în 13 din cele 27 de unităţi teritorial-administrative din estul şi sudul Ucrainei. Legea stipulează că ucraineana rămâne singura limbă de stat, iar limba regională va putea fi utilizată în localităţile unde populaţia minoritară depăşeşte 10 la sută. Printre limbile regionale mai figurează româna, moldoveneasca, bulgara, germana şi slovaca. Transformarea rusei în a doua limbă oficială a ţării a fost una dintre promisiunile electorale ale preşedintelui Ianukovici.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a convocat la Kiev pe liderii grupurilor parlamentare pentru a soluţiona criza apărută în parlament după ce preşedintele acestuia, Vladimir Litvin, şi-a prezentat demisia.

 Ucraina ar putea ajunge la alegeri parlamentare anticipate în cazul în care criza din Parlament va continua, a precizat preşedintele Ucrainei. “Ianukovici nu a exclus că, dacă activitatea parlamentului nu se va relua, va fi necesară declanşarea procedurii organizării de alegeri anticipate”, a precizat biroul de presă al preşedinţiei într-un comunicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new