Lipsa de oportunitate – un calcul cu minus pentru suveranitate si solidaritate

March 30, 2017

Azi o să intru abrupt în subiect, deoarece cred că știți toți despre ce este vorba. În condițiile în care acest guvern ales prin vot, legitim și fără scandaluri de furt abia a ieșit din furcile și topoarele tinerilor frumoși și liberi, acompaniați de servicii, o mare parte a societății civile samd…. ar fi fost oportune noi manifestații?

V-aș ruga să nu uitați că acele manifestații au fost produse ca urmare a unor așa -zise fapte, teoretice, ipotetice, posibile, in final demonstrate false.
Imaginați-vă, însă, cum ar reacționa cei de mai sus în fața unor astfel de fapte palpabile.
Pe de o parte ar fi prima dată în istoria recentă când un procuror general şi un șef de instituție cu o imagine extrem de bună în interiorul UE, dar care beneficiază și de o foarte largă susținere în rândul populației ar fi fost demiși.
Dacă legăm puțin faptele, dacă ne punem în locul manifestanților, atunci ar însemna că manifestațiile privind OUG, “noaptea ca hoții” au fost de fapt legitime. ar însemna că “ciuma roșie” chiar își dorește să aducă la putere corupția pentru că, ce să vezi, după ce au dat niște ordonanţe care ar fi “legalizat corupția”, au demis din funcții fix persoanele care s-au opus și care s-ar fi putut opune “cancerului generalizat al corupției”.
În continuare, s-ar fi adeverit temerile acelor sute de mii care deja spuneau imediat după alegeri că noul guvern sigur o va demite pe Kovesi.
Nu o mai lungesc, pe scurt, toate visele și fanteziile hipsterului de rând ar fi devenit realitate. Toate fanteziile orgasmatice cu manifestații și ceaiuri și copilași la plimbare s-ar fi îndeplinit. Nu uitați că avem o masă destul de mare de oameni care și-au făcut din protest meserie. Prin protest se legitimează ca fiind cetățeni activi și prin pancarte, sloganuri, texte motivaționale şi coregrafii bine repetate se confirmă pe ei înșiși ca fiind altceva prin comparație cu pensionarii, “știrbii”, comuniștii și nenorociții lor de părinți și bunici.
NU AVETI NICIUN MOTIV SĂ DESCONSIDERATI FENOMENUL MANIPULARII, tocmai pentru că a fost prezent în societatea românească la un mod absolut artistic, profesionist, spectaculos. Începând cu a doua înscăunare a voievodului Băsescu, România a fost tot timpul victima fraudei, minciunii, manipulării și trădării.

Așa cum spuneam mai sus, ca om politic să-ți asumi o ademenea decizie, în aceste condiții înseamnă sinucidere. Fiind vorba de ministrul unui cabinet foarte proaspăt, care are doar 4 luni, dar deja a fost victima unor presiuni uriașe, e sinucidere în grup. Repet ce am mai spus: în ciuda unui raport foarte clar care arată că cele două figuri trebuie demise, oportunitatea demiterii ține (așa cum de altfel a indicat subtil în explicație ministrul Justiției ) și de împrejurările sociale, economice și da… să fie foarte clar, de imaginea/percepția externă. Atâta timp cât România este parte a Uniunii Europene, atâta timp cât am acceptat controlul din partea UE, ba chiar și delegarea anumitor drepturi și cedarea unei părți din suveranitate, trebuie să ținem cont de părerea partenerilor externi.
Indiferent de situație, Kovesi este văzută extrem de bine în cadrul forurilor internaționale de specialitate. Ca imaginea ei este sau nu reală, contează mai puțin. Contează cum este percepută. Și da, e vina României, ca stat, a foștilor miniștri ai Justiției, prim miniștri, parlamentari samd. dacă au permis acestui monstru să crească, să se dezvolte și să pună stăpânire pe definiția Justiției înseși.

Este vina tuturor decidenților români, nu a străinilor, dacă numele Kovesi a ajuns să fie sinonim cu DNA, cu anti-corupţie, cu justiție și democrație. Pe asta nu o putem arunca în cârca UE. Strict din acest motiv suntem obligați să ne rezolvăm problemele în liniște, fără dezechilibre și alte manifestări sociale.

In sfârșit, dacă luăm toată situația din punct de vedere al jocului politic care are de-a face strict cu puterea, că ne place sau nu, asta este realitatea, de ce și-ar asuma PSD riscul unor proteste, probabil mult mai mari, (e și vremea bună, ar fi și o legitimare a protestelor din februarie, le-ar da dreptate celor care au urlat ca anti-corupţia în România e în pericol) care pot pune în pericol Guvernul?
Toți cer ca PSD să joace la risc, să joace la rupere. A avut PSD sprijin popular după alegeri? A avut PSD sprijin popular în ultimii 10 ani?
AU IESIT ROMANII IN STRADA SA-SI APERE VOTUL CAND DNA A INCEPUT ANCHETA IMPOTRIVA GUVERNULUI? AU IESIT ROMANII IN STRADA CAND PSD ERA SUB PRESIUNE SI PUTEA SA CADA? Nici la referendumul de demitere al lui Băsescu, nici să-l sprijine pe Ponta după cazul Colectiv, și nici acum, când doar la 2 luni după alegeri, un grup foarte mic, practic, de oameni au încercat ceea ce mulți am definit o lovitură de stat.
Așa cum tefelistii, hipsterii, ong’urile, serviciile samd. luptă în stradă pentru ceea ce cred ei de cuviință, indiferent de ceea ce îi mâna în luptă, că e vb de ceea ce ei considera drept sau de interese, așa ar putea ieși și masa susținătoare a coaliției de guvernare. Totuși nu s-a întâmplat. Nici măcar atunci când președintele statului, in mod total neconstituțional, s-a declarat parte în acest “proces civil”.

Din punctul meu de vedere decizia luată, raportul, prezentarea raportului și tot ceea ce a ținut de acest demers a fost excepțional gândit și pus în practică. A respectat constituția în raport, dar a respectat și stabilitatea și imaginea țării. Aș adăuga că a dat o șansă guvernului să-si continue munca.

Concluzie: Dacă vreți un stat independent, cereți ieșirea din UE. Dacă vreți ca PSD să joace la rupere, oferiți-i sprijin în stradă, nu pe internet. Dacă vreți ca cei care ne conduc să aibe sânge in instalație, arătați-le ca au pe ce să se bazeze.
Trăim într-un stat ostatic, cu politicieni ostatici, cu o imagine dezastruoasă în exterior, cu mii de probleme sociale, economice, politice în interior.
Ne-am făcut-o cu mâna noastră, și sincer, o revoluție, răzbunarea, ura viscerala și anarhia nu duc nicăieri.

Daniel Constantin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new