Londra (10-14 iunie 2014) – Summit împotriva violenței sexuale ca armă de război

June 10, 2014

Șeful diplomaţiei britanice, William Hague, secondat de actrița Angelina Jolie au deschis marţi, la Londra, un summit “în premieră” pe tema violenţelor sexuale comise în timpul conflictelor şi recurgerii la viol ca “armă de război”. Iniţiativa guvernului britanic a fost salutată de către Papa Francisc.

Potrivit Mediafax, starul hollywoodian, o ambasadoare a bunăvoinţei din partea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), şi William Hague prezidează până vineri cel mai mare eveniment consacrat, până în prezent, acestui subiect. La summit iau parte delgaţii din peste 100 de ţări, reprezentanţi guvernamentali, ONG-uri, prelaţi, experţi militari şi juridici, asociaţii umanitare şi membri ai societăţii civile.

“Va fi cel mai mare efort, vor fi cele mai importante dezbateri şi decizii din istoria luptei împotriva violenţelor sexuale în timpul conflictelor”, a subliniat Hague la sosire, însoţit de Jolie, îmbrăcată în alb. Cei doi vor primi vineri susţinerea secretarului de Stat american John Kerry, care a transformat acest subiect într-o “luptă personală”. Cei doi miniştri au scris împreună, în februarie, un articol în care afirmau: “Am văzut oroarea. Acum problema este dacă putem uni acţiunile şi energiile pentru a o împiedica”.

Papa Francisc a îndemnat, într-un mesaj postat pe contul de Twitter, la care sunt abonate peste 12 milioane de persoane “să ne rugăm pentru toate victimele violenţelor sexuale în situaţii de conflict şi pentru cei care luptă împotriva acestei crime”.

La Londra vor fi prezenţi 48 de miniştri de Externe, dar şi cei care s-au aflat şi se află în continuare în prima linie, şi anume victime, martori şi actori implicaţi pe teren.

În afară de dezbateri, summitul propune publicului un program cu ateliere, conferinţe, expoziţii şi filme mute, cu scopul de a sensibiliza asupra unui rău adesea disimulat sub oroarea războiului.

Obiectivul este “trezirea conştiinţelor”, “combaterea impunităţii” şi “crearea unui impuls ireversibil” care să conducă la “acţiuni concrete pe teren”.

Datele sunt copleşitoare. Potrivit ONU, 36 de femei şi fete sunt violate zilnic în Republica Democratică Congo (RDC), unde numărul femeilor supuse unor violenţe sexuale începând din 1998 încoace este estimat la peste 200.000. Între 250.000 şi 500.000 de femei au fost violate în timpul genocidului din Rwanda, în 1994. Peste 60.000 au fost violate în cursul conflictului din Sierra Leone. Iar cel puţin 20.000 în conflictul din Bosnia, la începutul anilor ’90.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new