Maia Sandu renunță la ”Demnitate și Adevăr”
November 10, 2017
Sondaj de opinie: socialiștii moldoveni au cea mai mare cotă de încredere.
Guvernul de la Chișinău a aprobat harta circumscripțiilor uninominale pentru alegerile din 2018.
Andrei Năstase nu are încredere în casele de sondaje din Republica Moldova.
Maia Sandu: PAS își păstrează toate opțiunile deschise pentru alegerile parlamentare din 2018.
Ergo: Maia renunță la demnitatea și adevărul lui Năstase.
Fondul Opiniei Publice a publicat luni, 6 noiembrie, un sondaj de opinie, realizat la comanda ziarului „Timpul”. Potrivit acestei cercetări sociologice, Partidul Socialiştilor ar câștiga 44,5 la sută din voturi, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate cu 22,9% din voturi și Partidul Democrat cu 5,9 la sută. Politicienii cu cea mai mare cotă de încredere sunt președintele Igor Dodon (cca 38%) și lidera PAS, Maia Sandu (21,5%). Al treilea clasat este liderul PD, Vlad Plahotniuc, dar cu o cotă de numai 2,8%. Aproape un sfert din moldoveni nu au încredere în nici un politician moldovean. De aici.
Guvernul Republicii Moldova a aprobat harta circumscripțiilor uninominale, propuse de o comisie de stat, pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Din cele 51 de circumscripții care vor fi create, două circumscripții vor fi destinate pentru cetățenii moldoveni care au domiciliul în regiunea transnistreană și trei pentru diaspora, dintre care una pentru Asia și CSI, una pentru Europa de Vest și una pentru Statele Unite și Canada. Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi create 46 de circumscripții, dintre care 11 în municipiul Chișinău iar două în autonomia găgăuză. Numărul mic de circumscripții oferit diasporei a provocat critici din partea opoziției. Amintesc că, la alegerile prezidențiale, diaspora moldoveană a susținut-o pe Maia Sandu. De aici.
Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că sondajele de opinie sunt executate de localnici și că ele sunt instrumente de manipulare a opiniei publice naţionale şi a factorului decizional extern și că Partidul Democrat și-ar dori să se regăsească în viitoarea guvernare. „Pe viitor, vom afla din sondaje că cetăţenii ţării ung pe pâine sistemul electoral mixt, Plahotniuc-Dodon, de bun ce este. Ce anume se urmăreşte e lesne de înţeles: coordonatorul se vrea în viitoarea guvernare şi sprijin extern. Cu sau fără sprijin, nu are nici o şansă alături de DA şi PAS”, a declarat Andrei Năstase. De aici.
Într-o emisiune de televiziune, Maia Sandu, a declarat că Partidul Acțiune și Solidaritate își păstrează toate opțiunile deschise pentru alegerile parlamentare din 2018. „Sunt foarte multe lucruri pe care poți să le faci dacă ajungi la putere. În același timp, asta nu înseamnă că noi vom accepta orice regulă de joc care nu se înscrie în limita normalului”, spune Maia Sandu, adăugănd că își dorește pentru alegerile parlamentare o listă de oameni în jurul căreia să concentreze întreaga societate. Lidera PAS a mai spus și că moldovenilor le este frică să spună care este formațiunea politică pe care o sprijină și nu vor să se implice activ în promovarea unui partid. De aici.
Ultimele două sondaje de opinie dezvăluie faptul că Partidul Platforma DA nu trece pragul electoral. La penultima cercetare sociologică Andrei Năstase a fost cotat doar cu un procent la capitolul încredere. De aici.
Declarațiile pe care le face Năstase, că nu are încredere în sondaje, sunt făcute pentru urechile Maiei Sandu. Năstase conștientizează faptul că poate ajunge deputat doar fiind într-o alianță electorală cu partidul condus de Maia. „Am spus foarte clar că în campania parlamentară suntem sortiţi, să mergem împreună”, a spus Andrei Năstase. Liderul PPDA încă mai aşteaptă un răspuns de la PAS în acest sens.
La cel de al doilea Congres al PAS, desfășurat la începutul lunii septembrie 2017, s-a anunțat un parteneriat strategic cu partidul condus de Andrei Năstase dar nu au fost enunțate alte amănunte. Doar că, păstrând o tăcere aproape jignitoare, Maia Sandu procedează corect: Partidul Demnitate și Adevăr a pierdut din marja de încredere avută odată. Se vede cu ochiul liber că, datorită incertitudinii participării într-o alianță cu PAS, Năstase comite greșeală după greșeală.
Năstase îi sugerează Maiei Sandu să nu aibă încredere în rezultatele cercetărilor de opinie pentru că, de fapt, partidul pe care îl conduce ar avea un rating mai bun. Maia Sandu, declară tuturor, deci și lui Năstase, că Partidul Acțiune și Solidaritate își păstrează toate opțiunile deschise pentru alegerile parlamentare din 2018. Scurt și clar. Ea adaugă că vrea în jurul ei o listă de persoane curate – lângă care să se concentreze întreaga societatea moldoveană. Aici, l-a rupt pe Năstase – că el numai curat, nu este.
Unii comentatori politici moldoveni o îndeamnă pe Maia Sandu să facă alianță cu echipa lui Năstase, că doar așa ar putea obține puterea. Cercetările sociologice arată partidul condus de Maia Sandu pe loc secund în preferințele electoratului moldovean și că socialiștii moldoveni sunt cei care au o șansă mai mare decât Sandu de a ajunge la putere. Este clar că, în urma alegerilor parlamentare, puterea executivă va fi deținută de o alianță postelectorală de partide. Nici socialiștii și nici echipa PAS nu vor avea, singuri, suficiente voturi pentru a crea o majoritate parlamentară. În condițiile în care demnitatea și adevărul lui Năstase nu trec pragul electoral, pentru ce ar trebui Maia Sandu să facă alianță cu el? Doar pentru a avea un scor și mai mic?
Păstrarea tuturor opțiunilor deschise înseamnă de fapt că Maia renunță la demnitatea și adevărul lui Năstase. El seamănă prea mult cu Usatâi și Dodon. Pentru ce ar trebui să împartă Maia Sandu simpatiile electoratului cu altcineva?
Victor Nichituș
Leave a Reply