Marea Britanie și-a redeschis ambasada de la Teheran

August 23, 2015

Marea Britanie și-a redeschis duminică ambasada de la Teheran, un pas istoric pe calea normalizării relațiilor dintre statul islamic și țările occidentale, relatează Reuters și AFP.

Șeful diplomației britanice, Philip Hammond “se află la Teheran pe 23 și 24 august (duminică și luni) pentru a redeschide ambasada britanică”, după patru ani de la închiderea sa, a anunțat Foreign Office într-un comunicat.

Ministrul de externe britanic Philip Hammond, care a sosit pentru o vizită de două zile la Teheran, a declarat ambasada deschisă și a înălțat steagul Marii Britanii în grădina reprezentanței diplomatice care a fost luată cu asalt de protestatari în urmă cu aproape patru ani. Prim-ministrul britanic David Cameron și-a exprimat interesul privind redeschiderea ambasadei în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele iranian Hassan Rohani pe 16 iulie 2015.

UK Foreign Secretary Philip Hammond and his Iranian counterpart Mohammad Javad Zarif

Anunțându-și sosirea în capitala iraniană pe Twitter, Philip Hammond s-a referit la “un moment istoric în relațiile dintre Iran și Marea Britanie”. După ceremonia de redeschidere, el urmează să se întâlnească cu mai mulți oficiali iranieni, între care președintele Hassan Rohani și cu ministrul de externe Mohammad Javad Zarif cu care va participa la o conferință de presă la sfârșitul zilei.

Redeschiderea ambasadei britanice la Teheran este programată să aibă loc în același timp cu cea a ambasadei Iranului la Londra.

Ambasada Marii Britanii la Teheran a fost închisă în noiembrie 2011 după ce zeci de manifestanți islamiști au pătruns în incinta reprezentanței diplomatice, au spart geamuri cu pietre, au incendiat o mașină și au ars drapelul britanic în semn de protest față de sancțiunile decise de Londra împotriva Iranului din cauza programului său nuclear controversat. Tot atunci a fost închisă și ambasada Iranului din capitala britanică.

De menționat că această vizită este prima efectuată de un șef al diplomației britanice în Iran după mai bine de un deceniu (ultima a avut loc în 2003). Ea are loc după o serie de alte vizite ale unor miniștri europeni la Teheran după semnarea la 14 iulie a unui acord istoric privind dosarul nuclear iranian.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new