Ministerul Apărării din Rusia așteaptă explicații de la partenerii Turciei – NATO și Pentagon

February 1, 2016

Ministerul rus al Apărării a prezentat dovezi video despre care spune că prezintă bombardarea teritoriului sirian de către armata turcă, folosind artilerie grea ce se află poziționată aproape de granița dintre cele două state.

Statul Major General al forțelor guvernamentale siriene, loiale președintelui Bashar al-Assad, a oferit omologilor săi din Rusia o înregistrare video ce surprinde desfășurarea de vehicule autopropulsate de artilerie de mare calibru la un post de frontieră turc, a declarat la briefingul de presă de la începutul acestei săptămâni purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konashenkov.

De asemenea, oficialul rus a precizat că grupurilor de opoziție siriene au furnizat și înregistrări video ce demonstrează bombardarea de către forțele militare turcești a teritoriului sirian (mai exact a unor așezări de lângă graniță pe care se află doar obiective civile și nicidecum locații aparținând Statului Islamic).

“Aceasta este ceea ce noi numim un fapt. Aceasta este o dovadă de netăgăduit că forțele armate turce au lovit cu sisteme de artilerie de calibru mare niște așezări siriene aflate la graniță care nu reprezentau vreun pericol pentru Turcia” a subliniat gen. Konashenkov.

“După furnizarea acestor probe ne așteptăm să vedem o reacție imediată și să fie făcute publice – din partea aliaților Ankarei din NATO și Pentagon – niște explicații ale acțiunilor militare turcești” a declarat Konashenkov, amintind că timpul de răspuns (în special al SUA), la explicațiile Ankarei privind doborârea unui avion de luptă rus pentru că a încălcat spațiul aerian turc, a fost unul extrem de scurt și fără echivoc.

Reamintim că premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că artileria turcă a bombardat ”aproape 500 de poziții” ale grupării Statul Islamic (SI) din Irak și Siria, ca represalii la atentatul sinucigaș de la Istanbul (14 ianuarie 2016), atribuit mișcării jihadiste IS și în care au fost uciși zece turiști germani. Potrivit autorităților turce, atentatul a fost comis de un sirian în vârstă de 28 de ani, identificat în media drept Nabil Fadli, care a intrat în Turcia cu câteva zile înainte de atac ca ‘simplu imigrant’ printre refugiații care fugeau de războiul din Siria.

În ceea ce privește prezența Forțelor Aerospațiale ale Rusiei în Siria și incursiunile de distrugere prin lovituri aeriene a locațiilor teroriste din regiune, avioanele de luptă rusești au avut recent 468 de ieșiri într-o săptămână, operațiuni în cadrul cărora au fost lovite peste 1.300 de obiective, a mai spus Konashenkov, în cadrul obișnuitului raport săptămânal de informare a mass-mediei. În săptămâna anterioară atacurile aeriene ruse au lovit infrastructura teroristă în provinciile Alep, Damasc, Daraa, Deir ez-Zor, Hama, Homs și Latakia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new