Ministrul rus al apărării consideră că exercițiile NATO din regiune contribuie la tensionarea situației din Ucraina

April 24, 2014

Armata rusă a început joi noi manevre în apropierea frontierei cu Ucraina, ca răspuns la operațiunea militară lansată de autoritățile de la Kiev împotriva separatiștilor rusofoni din estul Ucrainei, a anunțat ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, citat de agențiile AFP și Reuters. La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că actele Kievului în estul Ucrainei “vor avea consecinţe”, calificând recursul Guvernului de la Kiev la operațiunile armate drept o “crimă gravă împotriva propriului popor”.

‘Am fost constrânși să reacționăm în fața acestei evoluții a situației’, a justificat ministrul Shoigu aplicațiile la care participă unități din districtele militare Sud și Vest și în cadrul cărora aviația rusă efectuează zboruri aproape de granița cu Ucraina.

Decizia lansării acestor manevre este motivată și de planificatele exerciții militare ale NATO în Polonia și statele baltice, exerciții care, afirmă Shoigu, ‘nu sunt de natură să contribuie la normalizarea situației din Ucraina’.

De asemenea, gen. Shoigu şi-a exprimat “îngrijorarea” cu privire la asaltul lansat de trupele ucrainene împotriva separatiştilor din Slaviansk, bastion al insurgenţilor proruşi din estul țării. “Unda verde dată pentru utilizarea armelor împotriva civililor din propria ţară a uimit deja. Dacă nu este oprită această maşină militară astăzi, acest lucru va duce la un număr mare de morţi şi răniţi”, a declarat Shoigu.

Reamintim că armata ucraineană a lansat joi o operațiune de eliberare a orașului Slaviansk, aflat sub controlul insurgenților proruși, cel puțin cinci dintre aceștia fiind uciși în confruntări.

Ministerul ucrainean de Externe a cerut Moscovei să ofere explicaţii cu privire la manevrele militare ale armatei ruse la frontiera cu Ucraina, afirmând că prin acţiunile sale Rusia încearcă să “influenţeze acţiunile legitime” ale autorităţilor de la Kiev, relatează agenţia oficială Ukrinform.

“Rusia practic a confirmat că acţiunile sale militare nu sunt simple exerciţii, ci au o legătură directă cu evenimentele din Ucraina. Astfel, cerem Rusiei să ofere explicaţii cu privire la scopul manevrelor, locul unde se desfăşoară şi când se vor încheia”, afirmă ministerul ucrainean într-un comunicat. Deși președintele interimar Oleksandr Turcinov a declarat că Ucraina nu va ceda în faţa “ameninţării teroriste” a insurgenţilor separatişti “susţinuţi de Rusia”, ulterior trupelor ucrainene li s-a cerut retragerea din zona de operații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new