Mungiu și monopolul pe propagandă

February 3, 2016

“Nu toți ăștia fericiți să nu aibă mintea acasă, că doar așa se simt mai înălțați și superiori vecinilor lor sunt plătiți de ruși, dar toți fac jocul rușilor, orice abatere de la drumul și așa întârziat de raționalizare a sferei noastre publice e o problemă” ne spune polit-tehnoloaga Mungiu Pippidi într-o articol intitulat ”SIE, trezește-te! Rușii sunt în spatele campaniilor antioccidentale sub pretextul protecției copiilor” și care a generat deja o serie de comentarii deloc laudative.

Nu știu la ce anume se gândește Alina Mungiu-Pippidi, dincolo de patetismul atenționării din titlu, atunci când solicită serviciilor să securizeze spațiul de dezbatere publică din România, dar eu propun ca SRI-ul să funcționeze ca un fel de Barnevernet pentru adulți, sau mai precis, ca un Barnevernet pentru acei adulți care încă n-au ieșit din minoratul gândirii pre-raționale. Ca atare, pentru binele lor, SRI-ul ar trebui să-i salte și să-i ducă într-un loc doar de servicii știut, iar acolo să li se aplice tratamentele necesare pentru a-i vindeca de îndoctrinarea religioasă la care au fost supuși de tătucul primordial Putin. Sigur, tratamentele să fie doar pe bază de pastile și mângâieri, căci după cum știm, bătaia e ruptă din Est. În plus, poate cu ocazia asta îi saltă și pe tovarășii de drum (adică Neamțu, Tăpălagă, ÎLD) care, în contextul afacerii Bodnariu, s-au lăsat chiar și ei duși de nas de taica Putin, ajungând astfel la comiterea de thoughtcrimes.

“Nu e suficient să te uiți la Russia Today – ceea ce eu fac, având obiceiul de război rece, că trebuie să știi ce spune propaganda dușmană” mărturisește Mungiu-Pippidi în același text, nemulțumită că România are ”un segment de populație foarte apropiat de sistemul de valori și cogniții al rușilor și pe fond opus Occidentului. Unul ca Dan Puric face treaba lui Putin nu pentru că l-ar plăti Putin, ci pentru că întreține prin misionarismul lui la nivel de salon de recuperare post-abuz starea de confuzie mentală și aspirație la stimă de sine mai mare în care se scaldă fericiți mulți români, inclusiv unii cu pretenție de educație”.

E adevărat, odată deprinse obiceiurile de război rece, e greu să te dezveți de ele. E greu (sau mai bine zis e interzis) să accepți că sistemul pe care îl aperi are propriile lui probleme, de natură internă. Sau măcar să accepți că există diferențe de gust, și că nu toți oameni prizează satisfăcuți aceeași rețetă de fericire universală.

Societățile nu pot fi societăți reale, traversate în mod firesc de conflicte sociale și culturale proprii. Nu, în discursul politrucilor de serviciu, ele trebuie să fie omogenizate și ierarhizate precum armatele, unde orice chestionare a ordinului de la centru reprezintă automat un act de trădare.

Așadar, cel mai greu e să te dezveți de obiceiul de a reduce orice semnalare/abordare a problemelor interne la o manevră/intoxicare a “agenturilor”. E un obicei sănătos, rod al unei educații sănătoase, care dovedește că ești “om cu mintea acasă”. Adică, exact ca agenții rușilor și idioții utili lor, fie ești cu “mintea închisă în casă”, fie ești cu “mintea în solda stăpânului casei”.

Alexandru Racu

One response to “Mungiu și monopolul pe propagandă”

  1. Nu prea poate fi combatuta teza ca editorialistii si postacii ostili României Mari Regale cam zburdă în postromânism. Dna Alina Mungiu-Pippidi a condus in 1990-92 excelentul saptamânal Opinia studenţească. http://www.romaniacurata.ro/sie-trezeste-te-rusii-sunt-in-spatele-campaniilor-antioccidentale-sub-pretextul-protectiei-copiilor/
    E ceva brucanian dialectic in a sustine ca neortodoxul Gâdea, premiat in SUA, duce o politica ruseasca in Norvegia. In schimb, a-l ataca pe Dan Puric e previzibil pentru orice megaoneghist, dupa trasorul Plesu. Altminteri, dezinteresul autoelitelor pt Basarabia a jucat in postromânism ca o contestare a României Regale Mari, ceea ce a slabit si Ardealul: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Actualitate/44628/Citi-bani-ne-ar-costa-unirea-cu-Basarabia.html
    http://www.contributors.ro/editorial/unire-cu-basarabia/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new