NATO își consolidează pozițiile prin amplasarea de armament greu pe flancul estic

June 23, 2015

Țările membre ale NATO de pe flancul estic al Alianței – Bulgaria, România, Polonia şi ţările baltice – au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane, a anunţat marţi secretarul Apărării, Ash Carter, în timpul unei vizite la Tallinn, relatează CBS News, în pagina electronică.

Ash Carter a anunţat că Statele Unite vor pre-poziţiona tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în estul şi centrul Europei, dându-le astfel asigurări aliaţilor din cadrul NATO neliniştiţi din cauza intervenţiei Rusiei în Ucraina.

În timpul vizitei sale la Tallinn, oficialul american a declarat că ţările baltice – Estonia, Lituania şi Letonia, alături de Bulgaria, România şi Polonia au acceptat să găzduiască elemente ale acestui echipament. O parte din echipament va fi amplasat în Germania.

După declanșarea crizei din Ucraina, liderii NATO au fost de acord să intensifice exerciţiile şi rotaţia trupelor în ţările membre NATO din estul Europei, precum şi stocarea de armament greu pentru a fi folosit în caz de urgenţă, reamintește Mediafax.

Un oficial din cadrul Ministerului rus de Interne a declarat că staţionarea de tancuri şi armament greu în statele NATO de la graniţa cu Rusia ar fi cel mai agresiv act al Statelor Unite de la sfârşitul Războiului Rece, notează Digi24, menționând că preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi va suplimenta arsenalul nuclear cu 40 de rachete balistice intercontinentale în acest an. Ash Carter a condamnat “retorica dezlănţuită” a Rusiei privind armamentul nuclear.

O fişă de informare furnizată de armata americană afirmă că pre-poziţionarea SUA va include aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere.

Echipamentul care va fi staţionat temporar în fiecare ţară va fi suficient pentru a deservi o companie, respectiv 150 de militari, sau un batalion, respectiv aproximativ 750 de soldaţi. Mare parte din tehnica și personalul militar se află deja în Europa, au declarat oficialii Alianței Nord-Atlantice.

Mircea Duşa, ministrul român al Apărării, a declarat că România poartă negocieri cu Statele Unite ale Americii, în contextul discuţiilor privind mobilizarea de armament american greu în mai multe state din Europa de Est, printre care şi România.
Tomasz Siemoniak, ministrul polonez al Apărării, a declarat încă de săptămâna trecută că SUA vor depozita armament greu în Polonia, arătând că a discutat deja despre acest lucru cu secretarul american al Apărării, Ashton Carter.
UPDATE: Potrivit unui comunicat oficial, Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, va participa în perioada 23 – 25 iunie, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, care va avea loc la Cartierul General al Alianţei din Bruxelles.

Pe agenda discuţiilor figurează subiecte referitoare la evoluţia mediului de securitate, la stadiul implementării Planului de Acţiune pentru creşterea nivelului de reacţie a NATO şi la pregătirea viitorului Summit al Alianţei ce se va desfăşura la Varşovia, în vara anului 2016. De asemenea, în cadrul lucrărilor reuniunii vor fi analizate reformele în domeniul apărării şi securităţii în Ucraina, stadiul derulării misiunii Resolute Support în Afganistan, precum şi procesul de implementare a Conceptului Naţiunilor Cadru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new