NATO își schimbă Secretarul General – Fogh Rasmussen ar putea fi înlocuit cu fostul premier norvegian Jens Stoltenberg

March 24, 2014

Update, 29 martie 2014 – Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al NATO se confirmă numirea de către Consiliul Alianței a ex-premierului norvegian Jens Stoltenberg în funcția de Secretar General al NATO, funcție pe care o va prelua începând cu data de 1 octombrie 2014 când expiră prelungirea mandatului actualului Sercretar General Rasmussen.

Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg ar urma să devină următorul secretar general al NATO, potrivit ediţiei de duminică a publicației Aftenposten.

NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen and the Prime Minister of Norway, Jens Stoltenberg – May 2013

Şef al unui guvern de centru-stânga până în octombrie, Jens Stoltenberg, în vârstă de 55 de ani, urmează să fie nominalizat la conducerea Alianţei Nord-Atlantice într-o reuniune a miniştrilor de Externe, la Bruxelles, în aprioada 1-2 aprilie, potrivit site-ului publicației norvegiene, citat de NovaNews.

Procesul de selecție nu s-a încheiat încă în mod oficial, iar „evenimente neprevăzute pot, în mod teoretic, să blocheze candidatul norvegian”, scrie Aftenposten. „Însă persoane din interiorul procesului nu văd ce ar putea să-l împiedice pe Jens Stoltenberg să devină al 13-lea secretar general al NATO”, adaugă publicaţia.

Stoltenberg ar urma astfel să-l înlocuiască în post pe alt scandinav, fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen. Rasmussen, în vârstă de 60 de ani, a fost numit în funcţie în 2009, cu un mandat de patru ani. Statutul Alianţei Nord-Atlantice autorizează deţinerea unui singur mandat, dar permite prelungirea acestuia. Mandatul lui Rasmussen, care urma să se încheie pe 31 iulie 2013, a fost prelungit deja cu un an, până la 31 iulie 2014 iar ulterior până pe 30 septembrie 2014 ”pentru a-i permite să pregăteacă şi să prezideze summitul NATO care va avea loc în Ţara Galilor pe 4 şi 5 septembrie 2014″ se preciza la momentul respectiv într-un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice. Summitul din 2014 urmează să fie consacrat în bună parte Afganistanului, unde NATO urmează să îşi încheie misiunea de luptă, cea mai lungă de la crearea organizaţiei şi până în prezent, la sfârşitul anului viitor.

În faţa acestor informaţii insistente de câteva zile, Jens Stoltenberg a repetat că regula sa este să nu confirme sau infirme vreodată acest tip de informaţii. Potrivit presei norvegiene, el a beneficiat de susţinerea preşedintelui american Barack Obama, după ce a fost criticat de către cancelarul german Angela Merkel. Totuși ambele țări și-au anunțat sprijinul pentru fostul premier.

Aftenposten mai scrie că premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Francois Hollande susţin, de asemenea, candidatura lui Jens Stoltenberg. Lider al partidului laburist, aflat în opoziţie în prezent, acesta este, totodată, unul dintre cei doi emisari speciali ai secretarului general al ONU Ban Ki-moon pentru schimbările climatice.

Pe lista succesorilor lui Rasmussen şi-a anunţat candidatura Franco Frattini, un fost comisar european şi ministru italian de Externe. Numele ministrului belgian al Apărării Pieter de Crem şi al şefului diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski au fost citate, de asemenea, pentru acest post, care îi revine în mod tradiţional unui european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new