Coreea de Nord îşi continuă programul de înarmare nucleară

Coreea de Nord nu şi-a oprit programele de înarmare nucleară şi cu rachete, arată un raport confidenţial al ONU citat de Reuters.

Raportul a fost realizat timp de şase luni de experţi independenţi care au monitorizat implementarea sancţiunilor împotriva regimului de la Phenian şi a fost înaintat vineri seara comisiei pentru sancţiunile respective a Consiliului de Securitate. Documentul mai menţionează că Phenianul îşi continuă cooperarea militară cu Siria şi a încercat să vândă arme rebelilor Houthi din Yemen. Misiunea nord-coreeană la ONU a refuzat solicitarea Reuters de a comenta informaţia.

Rusia şi China sugerează discutarea în Consiliul de Securitate a relaxării sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, după întâlnirea preşedintelui american Donald Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, la care acesta din urmă s-a angajat să acţioneze pentru denuclearizare. În acelaşi timp, Statele Unite insistă asupra menţinerii sancţiunilor adoptate succesiv începând din 2006, până când Phenianul ia măsuri concrete de dezarmare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *