Arabia Saudită acuză Canada de ”imixtiuni flagrante în afacerile interne” ale Riad-ului

Arabia Saudită a anunţat că l-a expulzat pe ambasadorul Canadei la Riad şi a suspendat toate legăturile comerciale cu Ottawa, după ce ministrul canadian de Externe, Chrystia Freeland, s-a declarat “foarte alarmată” de arestarea de către autorităţile saudite a unei surori a activistul Raif Badawi.

Riadul a explicat că a luat aceste măsuri în urma unei “imixtiuni flagrante în afacerile interne ale Regatului (saudit)”. Totodată, Arabia Saudită şi-a retras propriul reprezentant diplomatic de la Ottawa, informează agenţia de ştiri Dpa.

Reacţia Riadului vine după ce şefa diplomaţiei de la Ottawa a cerut eliberarea activistului Raif Badawi şi surorii sale, Samar. De menționat că Ensaf Haidar, soţia lui Raif Badawi, locuieşte în Quebec împreună cu cei trei copii ai cuplului. Aceştia au devenit recent cetăţeni canadieni. Raif Badawi a fost condamnat la 10 ani de închisoare și 1000 de lovituri de funie pe spate pentru faptul că a lansat un site pe care a scris despre multiplele încălcări ale drepturilor omului din Arabia Saudită. Avocatul care l-a apărat a fost de asemenea condamnat la 15 ani de închisoare.

“Am fost informaţi de ceea ce ministrul canadian de Externe şi Ambasada canadiană în Regat au spus despre ceea ce au numit “activişti ai societăţii civile şi afirmăm că această atitudine negativă şi surprinzătoare este o acuzaţie incorectă”, a comunicat Ministerul de Externe de la Riad printr-un mesaj pe Twitter.

Ottawa a încălcat legile şi procedurile juridice saudite şi a violat suveranitatea Arabiei Saudite, a mai afirmat MAE saudit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *