Dragostea de țară la preț de promoție

Dan Stoica

Dragostea de țară a apărut la cei care au plecat din ea (furioși sau întristați, înfometați sau numai cu foame) atunci când au văzut că nici un băștinaș din țările unde au ajuns nu o să-i considere egalii lor.

Din această diferență de plasare a valorii umane a apărut, după un oftat, și dorul de țară. Că la mine acasă sunt cineva. Sau măcar egal cu alți cineva ca mine. Respectul și mai ales lipsa lui din imediata vecinătate, a dus la dorul ăsta după România. Mulți nici nu-și dau seama, amețiți de faptul că cei care îi folosesc îi laudă, le zâmbesc, îi plătesc mai mult decât cei care ar fi egalii lor în țară. Amăgirea e ușa prin care sufletul se lasă cumpărat la preț de promoție.

Am fost atât de înjurat în ultimele postări pe FB cum nu mi s-a întâmplat de ani buni. M-au lăsat toate rece (ceea ce pe vremea asta e o binecuvântare). Și știți de ce? Era o ploaie de injurii care nimerea acolo unde eu nu eram.

Sunt, înainte de a fi român, austriac, tată, copil, frate, prieten, iubit, deci înainte de toate astea, sunt Om. Adică aceea ființă dotată cu suflet. Ăsta nu se poate nici cumpăra și nici da. Sufletul e ce ai primit să poți trăi ca o încercare a lui Dumnezeu prin lumea fără El. E ca o luptă a amintirii împotriva uitării.

Și pe drumul acesta singura treabă a unui om este să ducă înapoi chestia asta de-i spune Spirit, și să arate că a putut trăi fără să piardă ce i-a fost dăruit. Soarta e o încercare. Unii trudesc și suferă pentru case, bani, alții pentru plăceri și alte cele. Nu am pretenția că știu cum e cel mai bine pentru fiecare, dar știu că fiecare alegere se face cu cheltuială de suflet. Cei mai mulți îl dau pentru putere și alte lucruri la fel de trecătoare: glorie, avere, prestigiu și așa mai departe.
Se cam întorc de unde au venit cu tolba goală. Îmi pare rău pentru ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *