Bilaterală Rusia – Turcia la nivel de miniștri ai Apărării

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc, la Moscova, o reuniune bilaterală ruso-turcă, la nivel de miniștri ai Apărării. Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a purtat discuții îndelungi cu omologul său turc, Hulusi Akar . “Reuniunea a avut loc într-o manieră constructivă” a precizat departamentul de comunicare al Ministerului rus al Apărării cu referire la rezultatele acestui dialog.

De obicei, detaliile contactelor bilaterale dintre miniștrii militari nu sunt puse la dispoziția mass-media. Este însă cunoscut (și acceptat tacit) că oficialii de acest rang au întotdeauna subiecte legate de sfera securității naționale și, prin urmare, acestea nu sunt supuse difuzării pe scară largă. Discuțiile dintre Shoigu și Akar par să fi atins însă și subiecte mai delicate pentru ambele părți. După reuniune, Ministerul Apărării al Federației Ruse a dorit să facă public faptul că pe agenda discuțiilor celor doi miniștri s-au regăsit aspecte de actualitate legate de securitatea regională, situația din Siria și cooperarea bilaterală dintre Rusia și Turcia .

“S-a acordat o atenție deosebită soluționării rapide a situației umanitare din Siria, inclusiv crearea condițiilor propice pentru întoarcerea refugiaților” mai precizează comunicatul MApN rus. De menționat că, în aceeași zi, în capitala rusă, adjunctul ministrului Shoigu, col. general Alexander Fomin s-a întâlnit cu comandantul Forțelor Aeriene ale Republicii Myanmar, generalul Maung Maung Zhuo. Subiectul discuțiilor lor a fost chestiunea cooperării bilaterale în domeniul tehnico-militar și de securitate. Ambii generali și-au exprimat interesul pentru consolidarea legăturilor dintre forțele armate ale celor două țări, precum și interesul pentru o mai bună comunicare la nivelul structurilor de comandă ale forțele armate ale Rusiei și Myanmar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *