România între trebuințele populației și năzuințele poporului

Vasile Roman

Politica și istoria o fac popoarele iar populațiile sunt consumate

Este o naivitate să credem că politica este făcută de populații și este bine să recunoaștem că ea este rezultatul unei ecuații între interesele marilor companii, interese care sunt acompaniate de politicienii aleși de popor pentru a-i asigura bunăstarea.

SUA face o politică internă liberală, pentru că susține economia de piață și implicit libera inițiativă, dar are o politică tradiționalistă, folosind deopotrivă trei instrumente, diplomația, economia și forța armată, pentru a-și promova interesele naționale și pentru a-și asigura confortul de securitate. Acolo unde există resurse energetice există și interes pentru a implementa democrația și vedem prezent și soldatul american.

Rusia are o politică tradiționalistă atât în interior cât și în exterior, folosind deopotrivă mai întâi forța pentru a-și garanta interesele și mai apoi dimensiunea diplomatică și militară pentru a le dezvolta. Rusia caută să exploateze slăbiciunile sistemelor de conducere ale statelor pentru a le presa militar și diplomatic pentru a le pune la dispoziție exploatarea resurselor.

China folosește cu preponderență aceleași instrumente ca și Rusia, diferența fiind aceea că reușește să cumpere, prin investiții economice, orice tip de administrație, cucerind mai întâi piața și folosind mai apoi instrumentul militar ca forță de descurajare.

Uniunea Europeană s-a construit pe sistemul liberal al economiei de piață și este prin definiție antirăzboinică. Slăbiciunile uniunii sunt date de faptul că nu realizează că nevoile nesatisfăcute   ale populației se transformă în nemulțumiri ale popoarelor. În UE avem populații, adică imigranții, cum sunt românii, polonezii și balticii, care caută binele economic și avem popoare cum sunt francezii, nemții sau italienii care fac politici economice și militare. Curentul popoarelor intră în conflict cu conducerea populațiilor pentru că perspectivele sunt diferite așa cum și așteptările sunt diferite.

Așteptările populației românești și năzuințele poporului român

Populația, susțin psihologii, prin indivizii săi are așteptări și trebuințe, pe când popoarele au năzuințe și văd perspectivele ca fiind necesar de construit și nicidecum un dat de la alții.

Populația românească are nevoi fiziologice ce țin de casă, hrană și confort și le achiziționează printr-un efort individual de multe ori fără finalitate sau cu finalități îndoielnice. Casele mari, colorate devin o emblemă a populației așa cum grupul sanitar din fundul curții, încălzirea cu lemne, apa de la fântână și șoselele din pământ sunt realități naționale.

Poporul român așteaptă autostrăzi, dorește încălzire cu gaz, vrea baia în casă, vrea canalizare, șosele și străzi asfaltate, vrea internet și tehnologie de ultimă generație așa cum a văzut în țările de afară.

Populația românească vrea un loc de muncă sigur care garantează o pensie. Locul de muncă trebuie să fie la stat pentru că este un venit lunar garantat, pentru că nu sunt asumate mari responsabilități și pentru că fiecare pe postul său este un mic șef.

Poporul român vrea loc de muncă cu responsabilități și riscuri, dar cu un salariu pe măsură, vrea ca slujbașul statului să îl respecte și să nu îl mai trădeze ca pe un dușman. Poporul vrea companii naționale și multinaționale care să-i garanteze dezvoltarea personală și promovarea meritorie și nu o slujbă în care drumul este presărat de presiuni politice sau interese de grup.

Populația românească este individualistă și individualizată, a uitat de buna vecinătate, de rude și prieteni, a uitat de biserică și este înfricoșată de ceea ce i s-ar putea întâmpla. Populația are o mare obediență față de stat și de instrumentele lui și își asigură apartenența prin  statutul de dependent de stat.

Poporul român, în procent de peste 75% crede în Dumnezeu și se declară creștin, el vrea să realizeze o unitate între identitatea națională și credința sa. Poporul are spirit civic, face parte din ONG-uri, îi pasă de ceea ce se întâmplă în jurul său și atunci când ceva este în neregulă, ele reacționează. Poporului îi pasă de ceea ce i se rezervă copilului său și militează pentru a-i face viitorul mai bun.

Populația are o stimă de sine scăzută și pentru simplul motiv că autoritățile îi insuflă acest sentiment. Populația românească votează cu puterea pentru că îi garantează statutul și nu o întreabă despre plus valoarea socială pe care o aduce și mai mult idolatrizează alesul, căciulindu-se în fața acestuia ca în fața lui Dumnezeu.

Poporul are încredere în sine, știe că de el depind aleșii, știe că de efortul și responsabilitatea lui depinde organizația și știe să fie critic la neprofesionalism și iresponsabilitate. Poporul crede în puterile lui, își imaginează lumea pe care trebuie să o construiască și să o gestioneze, și enunță acest fapt cu mândrie. Poporul  NU imigrează atunci când stima lui de sine îi spune că nu poate fi slugă la străini. Poporul știe că trebuie să fie tolerant, dar nu supus. Și mai știe că neamul său trebuie să dăinuie în istorie.

  Populația nu are dorința auto-realizării și este poate un lucru normal, atât timp cât specialiștii enunță că doar 15% din aceasta are asemenea intenții. Populația nu citește pentru că ea se informează de la televizor sau din social media, așa cum nu este interesată să gândească o informație, lenevind în propria-i ignoranță.

Poporul se cultivă, se educă, vrea să facă istorie, negociază pentru sine sau pentru organizație, este interesat de tehnologie, pe care o folosește pentru interes propriu și nu se lasă manipulat de aceasta. Poporul are credință în Dumnezeu și judecă punctual ceea ce îi afectează viața fără a se lăsa manipulat. Poporul vrea să conducă și nu să fie condus, vrea să fie pe picior egal cu oricare alt popor, negociindu-și statutul și interesele.

Poporul trebuie să primeze

Lumea nu așteaptă ca noi românii să ne trezim și să realizăm ce am fost, ce suntem și mai mult ce trebuie să fim. UE așteaptă de la noi să ne asumăm conducerea pentru o perioadă de șase luni, nu ca o sarcină dată ci ca o responsabilitate dorită, asumată și eficientă.

SUA ne vrea un partener strategic care își onorează angajamentele dar care știe că are dreptul să-și negocieze interesele.

Rusia ne va respecta doar atunci când va vedea că teama viscerală a dispărut și că avem curajul de a discuta deschis problemele care ne fac adversari.

Poporul din lumea politică trebuie să se revolte și să înlăture de la conducere populația de corupți și incompetenți, să curețe partidele de oportuniști și ignoranți și să le ia locul fără jenă.

Poporul din administrația de stat trebuie să extragă, precum dintele stricat, populația care împiedică realizarea obiectivelor de țară, fie ele politice, militare, economice sau sociale, și să arate partenerilor că știu ce au de făcut pentru alianță, uniune sau parteneriate. Poporul trebuie să învețe de la cei din jur cum se construiește și cum se pune în practică o mare strategie națională pentru următorii 25 de ani.

Poporul trebuie să înțeleagă și să se implice în economia de piață, să fie partener loial pentru investitorii români sau străini și să înțeleagă faptul că aceștia nu există pentru a distruge țara ci pentru a își dezvolta propria afacere și prin asta a dezvolta țara.

Poporul trebuie să convingă populația despre faptul că politicienii sunt slujbașii țării și nu vechilii ei și că fiecare are dreptul să ceară seamă alesului pentru modul în care îi apără interesul

Poporul trebuie să scoată populația din ignoranță, să îi demonstreze nevoia de educație, să o rupă de manipularea mass-mediei și să o ducă la nivelul de cultură pe care cândva l-a avut.

Poporul trebuie să readucă în actualitate mândria de a fi român deștept și educat și trebuie să convingă populația că toți românii, fie ei bucovineni, basarabeni sau din alte foste provincii românești au dreptul de a se bucura de aceleași drepturi. Poporul trebuie să educe  și să determine populația să creadă că România Mare trebuie realizată chiar de-ar fi să trăim azi un pic mai rău ca mâni să trăim cu toți mai bine.

Soluția e la noi

Poporul suntem cei ce știm ce trebuie făcut și vrem să facem.

Poporul este cel din diaspora care trebuie să revină acasă pentru a contrabalansa populația.

Poporul are la îndemână instrumentul votului prin care poate credita reprezentați care vin din interiorul său și nu din mijlocul populației.

Poporul dă liderii care, prin valoare, angajare și responsabilitate pot surclasa șefii care provin din populație.

Dacă poporul nu se mobilizează asta înseamnă că ne merităm soarta, aceea de a fi consumați de istorie.

PS: Astăzi este Ziua Independenței Basarabiei/Republicii Moldova. La mulți ani în libertate și prosperitate împreună cu tot poporul român!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *