FMI confirmă: vom avea o nouă criză economică globală

Fondul Monetar Internaţional (FMI) confirmă că există un risc real ca economia globală să sufere un şoc nou şi extins. Raportul de Stabilitate Financiară Globală realizat de FMI precizează că următoarea criză financiară este aproape, sosirea ei fiind doar o problemă de timp. 

FMI subliniază că nu s-au rezolvat, încă, problemele din sistemul global, ce au iesit brutal la suprafață după ultima criza financiară, notează The Guardian. “Bilanțurile sunt întinse la maximum în multe bănci și companii din economiile emergente. Aceste companii au devenit mult mai sensibile la un posibil stres financiar” spune raportul FMI.

Politicile de stimulare monetară masivă au readus creșterea în economiile dezvoltate, după recesiunea profundă ce a venit după criza declanșată odată cu prăbușirea Lehman Brothers, în 2008. Dar ceea ce FMI numește “transferul” către o revenire mai sustenabilă – fără propteaua costurilor ultra-ieftine de împrumut – nu a fost materializat până acum, continuă The Guardian.

În plus, eșecul încercării de a petici sistemul financiar internațional după ultima criză – prin asigurări că băncile din piețele emergente dețin destul capital și prin limitarea împrumuturilor cu profil de risc ridicat – înseamnă că un nou șoc de tipul Lehman Brothers ar putea fi factorul declanșator al unei noi panici globale.

Bursele din întreaga lume au deschis joi pe minus, după ce acţiunile de pe Wall-Street au suferit miercuri cele mai mari scăderi din ultimele luni. Piaţa americană a suferit o cădere puternică la închiderea de miercuri, generată de temerile legate de inflaţie, tensiuni comerciale, randamentele titlurilor de stat şi evoluţia dobânzilor, astfel încât indicele S&P a căzut cu 3,29%, cea mai mare depreciere din februarie. „Este, probabil, începutul unei corecţii”, spune Oliver Pursche, vicepreşedinte şi strateg şef la Bruderman Asset Management în New York. Cea mai mare cădere au suferit-o companiile din tehnologie, indicele S&P tehnologic înregistrând o depreciere de 4,77%, cea mai mare din 2011.

Cei mai bogaţi 500 de pământeni au pierdut din cauza prăbuşirii burselor 99 de miliarde de dolari, aceasta fiind a doua mare cădere, într-o singură zi, din Bloomberg Billionaires Index din acest an.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a pierdut 9,1 miliarde, cea mai mare în cazul unei singure persoane, averea celui mai bogat om din lume ajungând la 145,2 miliade dolari. Cel mai bogat european, Bernard Arnault, a pierdut 4,5 miliarde dolari, averea proprietarului LVMH scãzând la 66,9 miliarde dolari.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *