Franţa: Sunt anunțate noi proteste violente, în capitală, la sfârşitul săptămânii

Autorităţile franceze sunt îngrijorate că un nou val de ”mari violenţe” şi tulburări va fi dezlănţuit la Paris, la sfârşitul acestei săptămâni, de un nucleu dur de câteva mii de ”veste galbene”, a indicat joi un oficial al Palatului Elysee, transmite Reuters.

În pofida capitulării în această săptămână în privinţa planurilor de creştere a taxelor la carburanţi, care au declanşat revolta la nivel naţional, preşedintele Emmanuel Macron nu a reuşit să domolească furia care a condus la cele mai grave tulburări de stradă din centrul Parisului de după anul 1968, notează Agerpres.

Manifestanţii au incendiat vehicule, au spart vitrine, au jefuit magazine şi au scris grafitti anti-Macron într-unele din cele mai bogate cartiere ale capitalei, chiar vandalizând Arcul de Triumf. Zeci de oameni au fost răniţi şi mii au fost arestaţi în ciocnirile cu forţele de ordine.

Prim-ministrul francez, Edouard Philippe, a anunţat miercuri seară că renunţă la majorarea taxelor la carburanţi plănuită pentru 2019, după ce cu o zi în urmă fusese decisă amânarea cu şase luni a măsurii, într-o încercare disperată de detensionare a celei mai grave crize din timpul preşedinţiei lui Macron. Potrivit ministrului pentru buget, Gerald Darmanin, renunţarea la majorarea taxelor pe carburanţi în 2019 va costa bugetul 4 miliarde de euro.

Ameninţarea de noi violenţe constituie un adevărat coşmar de securitate pentru autorităţi, care fac distincţia între protestatarii ‘veste galbene’ paşnici şi grupuri violente, anarhişti şi jefuitori din suburbiile defavorizate, care ar fi infiltrat mişcarea.
Potrivit unor surse din domeniul securităţii, guvernul examinează posibilitatea de a folosi actualele patrule militare antiteroriste pentru a proteja clădirile publice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *