Premierul Netanyahu ar putea fi pus sub acuzare înaintea alegerilor legislative anticipate

Benjamin Netanyahu ar putea pierde alegerile legislative din 9 aprilie, după ce cei doi contracandidați principali au decis să își consolideze poziția, formând o listă comună.  În plus, presa israeliană susține că există și posibilitatea ca procurorul general al Israelului să anunţe înainte de 9 aprilie 2019 (data alegerilor legislative anticipate) intenţia de a-l inculpa pe premier în mai multe dosare de corupţie.

Principalii doi adversari ai premierului israelian Benjamin Netanyahu au anunţat joi că au înfiinţat o alianţă cu scopul de a obţine o victorie în alegerile legislative anticipate de la 9 aprilie, relatează AFP.

Benny Gantz, un fost şef de Stat Major al aratei israeliene, şi Yaïr Lapid (centru) au anunţat în comunicate că întocmesc o listă comună şi că vor asigura împreună o funcţie de premier prin rotaţie în cazul unei victorii.

Benny Gantz şi-a înfiinţat recentul partidul – ”Rezilienţă pentru Israel” -, considerat în general de centru-dreapta. Yaïr Lapid conduce Partidul Yesh Atid (“Există un viitor”), care are în prezent 11 deputaţi între cei 120 de aleşi ai Parlamentului. Un atuu în plus pentru opoziție este asocierea lui Benny Gantz cu fostul şef de Stat Major şi ministru al Apărării, gl. Moshe Yaalon. Alt şef de Stat Major, gl. Gabi Ashkenazi, a decis, de asemenea, să intre în ”Rezilienţa pentru Israel”, au anunţat partidele lui Gantz şi Lapid în comunicate. ”Motivaţi de o profundă responsabilitate naţională, Benny Gantz, Yaïr Lapid şi Moshe Yaalon au decis să înfiinţeze o listă unită care va constitui noul partid de guvernământ în Israel” se arată în comunicatul Partidului Yesh Atid.

Deocamdată, Netanyahu şi partidul său Likud sunt daţi ca favoriţi în sondaje. Aceleași sondaje, scrie Reuters, sugerează însă că șansele lui Netanyahu scad considerabil și că actualul premier ar putea chiar să piardă scrutinul, în condițiile formării unei liste comune a Opoziției. Iar o punere sub acuzare a premierului Netanyahu înainte de alegeri ar spori spectaculos șansele opoziției israeliene.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *