Moscova pe urma operațiunilor financiare ilegale ale lui Plahotniuc

Ministerul Afacerilor Interne de la Moscova a anunţat vineri că în urma cercetărilor preliminare efectuate în cadrul unui dosar penal s-a depistat că Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon, cetăţeni ai Republicii Moldova care deţin şi cetăţenia rusă, ar fi implicaţi în operaţiuni valutare ilegale cu anvergură deosebit de mare, informează Radio Chişinău şi agenţiile de presă ruse, citate de Agerpres

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne rus, mai mulți cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova au creat o structură infracţională internaţională, cu scopul de a săvârşi operaţiuni valutare ilegale în proporţii deosebit de mari. “Organizatorii activităţii ilegale sunt Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon, care deţin cetăţenia Federaţiei Ruse. În perioada 2013-2014, membrii structurii infracţionale au transferat, în baza unor documente false, mijloace valutare străine din conturile unor persoane juridice controlate de ei în cadrul băncilor ‘Zapadnîi’ şi ‘Ruski Zemelnîi Bank’ în conturile băncii ‘Moldindconbank’ şi altor organizaţii, sub pretextul vânzării de valută” susţine Ministerul de Interne de la Moscova, care precizează că banii respectivi ajungeau în conturile unor companii străine, în baza unor decizii false ale judecătorilor din Republica Moldova emise în favoarea acestora.

Astfel, suma care ar fi fost scoasă ilegal din Rusia ar fi de peste 37 miliarde de ruble, aproape 500 milioane de euro.
Autorităţile ruse precizează, în acelaşi comunicat, că a fost arestat şi un cetăţean al Federaţiei Ruse, Aleksandr Korkin.


În replică, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Vitalie Gămurari, a declarat că acuzaţiile aduse de Ministerul de Interne din Rusia la adresa lui Vlad Plahotniuc sunt calificate drept amestec abuziv în alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Partidul Democrat, aflat în prezent la putere la Chişinău şi condus de Vlad Plahotniuc, considerat cel mai influent om din republică, îşi dispută în sondaje locurile doi şi trei cu alianţa pro-europeană ACUM. Pe locul întâi în sondaje se clasează, la mare distanţă, Partidul Socialiştilor (PSRM) al lui Igor Dodon, care pledează pentru o apropiere de Rusia.

Sursa: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *