Germania – un gigant economic, o piticanie politică

Constantin Gheorghe

Bun, să socotim: LCK are Legiunea de Onoare, dată de francezi, pentru bune și loiale servicii aduse capitalismului de pe malul Senei. Că de altceva, de ce? Pe de altă parte Parisul, chiar dacă nu l-a propus statul francez, este reprezentat exemplar de candidatul cu pricina. Ce va alege: o slugă loiala?

Sau un om care chiar face onoare Franței?
Sigur, Kovesi este candidatul ideal. Un câine de atac, dresat, care știe bine comanda: ”Mușcă!” Și o face fără ezitare! Francezul poate fi greu controlat: are școală, are experiență, are demnitate. Lulutza, nimic din astea. Dacă postul ăsta este destinat doar pedepsirii esticilor, atunci e ideală. Dacă se dorește atacarea corupției cu fonduri europene la modul serios, atunci e francezul omul potrivit.
Cum eu nu văd rostul acestei noi instituții, care dublează OLAF, cel puțin așa cum ne este vândută, misiunea ei va fi alta: anchetarea ”crimelor” împotriva statului de drept, adică un instrument de luptă împotriva oricui nu se înscrie pe linia dictată de Germania. Iar tăierea accesului la fondurile europene va fi pedeapsa pentru orice încercare de a scăpa din ghearele unei națiuni hulpave, rasiste până în măduva oaselor, care vrea să-și ia revanșa după înfrângerea din cel de-al Doilea Război Mondial.
Să fim serioși: povestea cu banii lipsă la Bugetul UE, pe motiv de Brexit, nu ține! Cu o creștere de 0,1% din PIB ul fiecărei țări membre se poate compensa. Pentru România ar însemna vreo 220 de milioane de euro. Deși o propunere de 0,01% din PIB a fost respinsă, evident, de Germania, care, nu-i așa, plătește pentru toți leneșii Europei!
Ar fi și o cale de a forța ieșirea unor țări din Est din UE, pentru a construi Europa cu două viteze. Acum, după ce toate țările din Est foste comuniste au fost dezindustrializate, transformate în piețe de desfacere, ele nu au unde se duce. Rămân captive, pentru că nu au alternative, nici ca piețe (toate au peste 80% din comerțul exterior cu țările membre UE), nici ca structuri politice. Nu vor fi decât niște ostracizați, umiliți, obligați să se milogească Germaniei pentru orice. Evident, faptul că ele vor cădea în brațele americanilor nu înseamnă nimic. Americanii sunt obsedați de ”îndiguirea” Rusiei. Și vor face din țările ”excluse” din UE baze militare, și atât. Cât au investit americanii aici? Nu investesc ei la ei acasă, de ce ar investi aiurea, în curul Europei?
Socoteala asta a Germaniei se va întoarce, fără îndoială, și foarte repede, împotriva ei. Pentru că americanii văd în UE un adversar, un competitor strategic. Și vor face tot ce pot pentru a destructura Uniunea. Egoismul și aroganța nemților fac munca murdară în locul lor. E suficient să-i întărâte pe estici, să-i susțină în ranchiuna lor față de Berlin, să le accentueze frustrările.
Pentru un câștig pe termen foarte scurt Germania își periclitează viitorul. Un gigant economic, un pitic politic. Povestea continuă…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *