Socialismul corporatist, moartea sindicatelor și alte efecte ale satului mondial virtual

Dan Stoica

Sclavia a revenit în actualitate. E sub acoperire, dar e practicată la scară mondială. Oameni sclavi, state îngenuncheate, popoare descăpățânate…

Nu mă ocup de politică. La ce bun? Să faci politică de pe margine e ca și cum te-ai uita cum e îmbrăcată o femeie și ai decide dacă e frumoasă sau nu. Numai fără haine o femeie, sau un bărbat, sunt cine sunt. Fără farduri, fără cortina modei și a părerilor. Așa și cu politica, și mai ales cu papagalul politic de care e plină lumea.

Facebook-ul e o uriașă terasă de berărie unde fiecare își dă cu părerea. Cum e îmbrăcată aia, ce a zis celălalt… Că asta e! trăim într-o lume a bărbaților în care femenistele vor să fie noii bărbați adevărați iar bărbații… ei, bărbații, tot bărbați!

Este epoca, vremea în care toți lucrăm pentru un stăpân. Numai că cei puternici nu mai fac gălăgie (semn că au învățat lecția) și își lasă marionetele la vedere. Nu există vreo conspirație mondială a iluminaților. ȘI dacă ar fi e una sortită eșecului atâta vreme cât viitorul vorbește limbile asiatice, muncește ca un asiatic și banii americani sunt tot mai mulți și tot mai fără valoare reală. E o uriașă ruletă a întâmplării în care nu știm ce tembel va apăsa până la urmă pe butonul final plictisit că a tot jucat fără să ajungă să îi fie servită quinta royală care i se părea că e a lui de drept.

Loc pentru libertatea omului nu e decât în opereta aia proastă cu drepturile omului și cu libertatea confiscată de liberalism pentru a deveni dreptul oricui de a fi egoist de capul lui.

Într-o lume în care efectele decid cauzele iar actorii netalentați dar arătoși conduc lumea (de la Reagan care a fost un John Wayne nereușit pe ecrane dar un „învingător” în războiul rece cu un dușman care s-a dat singur bătut – URSS-ul, la Donny care pare coborât din filmele lui Disney dar fără Mickey Mouse nu face decât boacăne) nu te poți aștepta ca lumea să evolueze logic.
Planeta a fost lăsată pe mâna unei istorii căreia i s-a luat dreptul de a fi înțeleaptă, devenind tot mai mult întâmplătoare. Marile imperii s-au retras pe poziții dinainte stabilite și libertatea a dat mâna cu asupritorii ca să își poată trăi în liniște ultimii ani de aparentă putere.
Există o vorbă populară „spune-mi cu cine ta aduni ca să îți spun cine ești”. Câtă vreme țara care are pretenția să poartă flacăra libertății are drept aliat principal Arabia Saudită nu poți să o iei în serios. Când nu poți să impui democrația decât cu arma în mână (deci cu de-a sila) înseamnă că nu prea e în regulă libertatea asta pe care vrei să o exporți.


Ah, da… și cu privire la titlu… păi care politică socialistă dacă toți șefii de partid europeni sunt coborâți din lumea managerială (cel puțin la noi în Austria de la Vranitzky la Kren așa au fost toți) Socialismul actual e un fel de dreapta machiată social ca să pară unisex. Se tot vorbește de stânga într-o lume în care stânga e naționalistă și de la ei la extrema dreaptă nu e decât o ușă și asta lăsată deschisă… Politica PSD-ului român e de un provincialism demn de o cauză mai bună. Nu există stânga nici mai departe… în mult temuta Rusie care, de fapt, a redevenit țaristă fără să mai declare asta pe la toate colțurile… China e socialistă, dar are împărat și începe să domine lumea iar noi, europenii, buricul pământului după părerea noastră, ce facem? Învățăm toți engleza care e o limbă a lui „ce a fost odată, dar iese din garanție” și nu chineza… Mai exact, nu știm cum gândesc și ce fac oamenii celei mai puternice națiuni de pe pământ. Politica e tot mai mică… și fără efect, dar la ce poșirca de bere se servește pe terasă, ce subiect de bârfă mai bun avem!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *