Moscova – Proteste împotriva intenției Kremlinului de ”reglementare” a accesului la internet

Mii de persoane au protestat, duminică, la Moscova şi în alte oraşe din Rusia, faţă de noile restricţii impuse în privinţa internetului, despre care unii consideră că vor duce la instalarea unui nou tip de “cenzură totalitară”. Nemulțumirea protestatarilor este generată de faptul că deputații din Duma de Stat lucrează la o lege care prevede un control mai strict al internetului, pentru a feri Rusia – spun ei – de un posibil amestec din exterior.

În numele securităţii informatice, actul normativ, a cărui adoptare este aproape sigură, va obliga website-urile ruseşti să nu mai funcţioneze prin intermediul serverelor din străinătate. Cei care au ieșit în stradă sunt convinși că, prin așa-numita lege a “internetului suveran”, autoritățile ruse încearcă să instituie cenzura și fac încă un pas spre îngrădirea libertății de exprimare.

De reținut că în cursul săptămânii trecute au apărut public informații privind faptul că ruşii care fac postări online ce dau dovadă de o ”lipsă de respect faţă de societate, ţară, simbolurile oficiale ruse, Constiuţie sau autorităţi” sunt amendaţi cu 1.000 de ruble. De asemenea, s-a spus că recidiviştii vor fi pedepsiţi cu 15 zile de închisoare.

Legea, iniţiată de senatorul Andrei Klişas membru al Partidului Rusia Unită al lui Putin, a fost criticată de mai multe persoane publice, inclusiv din cadrul guvernului rus. ”Una dintre sarcinile organelor guvernamentale este să asculte senine criticile la adresa muncii lor” a declarat un adjunct al ministrului Comunicaţiilor, Aleksei Volin.

La protestul de la Moscova au participat circa 6.500 de persoane, conform poliţiei, în timp ce organizatorii vorbesc despre aproximativ 15.000 de participanţi. Printre lozincile auzite s-au numărat ”Jos mâinile de pe Internet !” sau ”Nu unei Cortine de Fier online !”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *